Πτωτικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, επηρεασμένοι από την αρνητική προειδοποίηση της Walmart για τα κέρδη της, η οποία επηρεάζει όλο τον κλάδο των λιανεμπόρων και αυξάνει την ανησυχία ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να μην είναι αρκετά ισχυρές για να κρατήσουν τις ΗΠΑ εκτός ύφεσης.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones χάνει 0,41% στις 31.857 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,65% στις 3.941 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 1,05% στις 11.659 μονάδες.

Η Walmart ανακοίνωσε ότι μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα τριμηνιαία και τα ετήσια κέρδη της λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού των τροφίμων. Αυτό ανησύχησε τους επενδυτές, καθώς βλέπουν ότι οι υψηλότερες τιμές ωθούν τους καταναλωτές να μειώσουν τις γενικές δαπάνες, ιδιαίτερα σε είδη ένδυσης.

Διαβάστε επίσης: WSJ: Ψήφος εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα

Βουτιά για τη μετοχή της Walmart

Η μετοχή της Walmart σημειώνει βουτιά 8%, παρασύροντας χαμηλότερα όλο τον κλάδο. Η Target και η Kohl’s καταγράφουν απώλειες περίπου 5%, ενώ η Amazon και η Dollar General σημειώνουν πτώση 4%. Η Costco χάνει 3%.

«Το πιο σημαντικό πράγμα από την ανακοίνωση της Walmart είναι πώς ο πληθωρισμός αλλάζει αυτά που αγοράζουν οι άνθρωποι», σχολίασε ο Robert Cantwell, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Upholdings. «Τα τρόφιμα αποτελούν πλέον μεγαλύτερο μερίδιο των προϋπολογισμών των ατόμων, αλλά οι συνολικές δαπάνες παραμένουν γενικά ανέπαφες». «Η γενική τάση στην αγορά αυτή τη στιγμή είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες χάνουν τις εκτιμήσεις, αλλά όχι τόσο άσχημα όσο φοβόταν η αγορά», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, η General Motors σημειώνει πτώση 4% αφού η εταιρεία έχασε τις εκτιμήσεις των κερδών, επικαλούμενη διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας που προέρχονται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα παγκόσμια lockdown λόγω Covid.

Από την άλλη, οι μετοχές της Coca-Cola σημειώνουν άνοδο 1% αφού ο γίγαντας των ποτών ξεπέρασε τις προσδοκίες κερδών και εσόδων, επικαλούμενος την ανάκαμψη του όγκου πωλήσεων από την πανδημία και τις υψηλότερες τιμές.

Εν αναμονή της Fed

Παράλληλα, η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Federal Reserve, η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο. Οι traders αναμένουν ευρέως αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και θα αναζητήσουν ενδείξεις για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων και τι θα μπορούσε να σημαίνει για την τιμολόγηση της αγοράς μετοχών.

«Αναμένουμε ότι η Fed θα δείξει ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί τα δεδομένα και θα αφήσει την πόρτα ανοιχτή για τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση 75 μ.β.», δήλωσε ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων της Independent Advisor Alliance.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street