Τα… καλά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΟΣΑ που προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για την παγκόσμια οικονομία λόγω του πολέμου φαίνεται πως «ζήλεψε» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο εκπρόσωπος του, λοιπόν, διαβεβαίωσε πως πιθανότατα σύντομα θα ακολουθήσει και το Ταμείο.

«Είναι σαφές πως μια σειρά από εξελίξεις έχουν λάβει χώρα που θα μας οδηγήσουν να αναθεωρήσουμε κι άλλο προς τα κάτω τις προβλέψεις μας» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, επισημαίνοντας πως από την τελευταία αναθεώρηση του Ταμείου έχουν γίνει πολλά και πολύ γρήγορα.

Αν το ΔΝΤ προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση των εκτιμήσεων του θα είναι η τρίτη για φέτος! Την τελευταία φορά, τον Απρίλιο, το Ταμείο περιέκοψε την πρόβλεψη του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σχεδόν κατά μία μονάδα, στο 3,6% για το 2022 και 2023.

Ο ΟΟΣΑ χθες κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης στο 3% από το 4,5% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα προχθές αναθεώρησε δραστικά τις προβλέψεις της για το παγκόσμιο ΑΕΠ από το 5,7% μόλις στο 2,9% για φέτος.

Η επόμενη έκθεση Του Ταμείου αναμένεται να εκδοθεί στα μέσα Ιουλίου και οι δηλώσεις Ράις προετοιμάζουν τις αγορές για νέα επί τα χείρω αναθεώρηση.

Ο κύριος Ράις εμφανίστηκε να συμφωνεί πως παρά τις έντονες πιέσεις, η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, όμως κάποιες οικονομίες πιθανότατα δεν θα αποφύγουν να γλιστρήσουν σε ύφεση.

Παράγοντες κλειδί είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, η έκρηξη στις τιμές των commodities, η άνοδος στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων, η σοβαρότερη από την αρχικά αναμενόμενη υποχώρηση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και η άνοδος των επιτοκίων στις προηγμένες χώρες. Πραγματικά, μόλις σήμερα η ΕΚΤ ήταν η τελευταία που μπήκε στο… κλαμπ, ανακοινώνοντας πως θα ξεκινήσει να ανεβάζει τα επιτόκια από το συμβούλιο του Ιουλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή