Πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, λόγω της πίεσης που ασκεί στα νοικοκυριά η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και των τροφίμων. Εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει τον σταθερό ρυθμό με το οποίο τα… μαύρα σύννεφα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν πάνω από την αμερικανική οικονομία, η οποία «γλιστράει» προς τα επίπεδα της ύφεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το μήνα Ιούλιο, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 95,7 μονάδες, από τις 98,4 μονάδες τον Ιούνιο, πέφτοντας αρκετά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν οριακή υποχώρηση στις 97,2 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Μαύρα μαντάτα από το ΔΝΤ – Ακόμη χειρότερες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία 

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι επιμέρους δείκτες που κατέγραψαν την αγοραστική διάθεση των καταναλωτών για κλάδους όπως το αυτοκίνητο, τα σπίτια και οι μεγάλες συσκευές.

«Ο πληθωρισμός και οι επιπλέον αυξήσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα συνεχίσουν να ασκούν αρνητικές πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους επόμενους έξι μήνες» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Λυν Φράνκο, διευθύντρια οικονομικών δεικτών του Conference Board, που ανακοίνωσε τα στοιχεία.

Η έρευνα του Conference Board έδειξε πως οι καταναλωτές είναι πιο απαισιόδοξοι για τις τωρινές επιχειρηματικές συνθήκες και την εικόνα της αγοράς εργασίας, σε σχέση με τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του δείκτη S&P Corelogic Case-Shiller index, αναφορικά με την αγορά κατοικίας, έδειξαν πως ο ρυθμός αύξησης των τιμών των σπιτιών επιτέλους φαίνεται πως «ξεφουσκώνει», καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν και το κοινό είναι πιο επιφυλακτικό να προχωρήσει σε αγορές ανησυχώντας για την πορεία της οικονομίας.

Οι τιμές αυξήθηκαν το Μάιο κατά 19,7% σε ετήσια βάση, υποχωρώντας από το 20,6% του περασμένου μήνα. Πάντως, παρά την υποχώρηση παραμένει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή