Την… κατρακύλα έχει πάρει η μετοχή της Shopify με πτώση κατά 15%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα απολύσει το 10% των εργαζομένων.

Σε ένα σημείωμά του προς το προσωπικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Τόμπι Λούτκε αναγνώρισε ότι είχε εκτιμήσει εσφαλμένα πόσο καιρό θα διαρκούσε η άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της πανδημίας και εν μέσω μιας ευρύτερης υποχώρησης των διαδικτυακών δαπανών, το Shopify θα προχωρήσει σε περικοπή θέσεις εργασίας.

Η Shopify είχε περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους σύμφωνα με τα στοιχεία του οικονομικού έτους που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Διαβάστε επίσης: Shopify – Η αντι-Amazon εταιρεία που αλλάζει τον χάρτη του ηλεκτρονικού εμπορίου

Πού εστιάζονται οι περικοπές

Οι περικοπές θα επηρεάσουν όλα τα τμήματα της εταιρείας, αν και οι περισσότερες θα εστιαστούν στους τομείς των προσλήψεων, της υποστήριξης και των πωλήσεων, και «σε όλη την εταιρεία» θα καταργηθούν και οι «υπερ-εξειδικευμένοι και διπλοί ρόλοι» τόνισε ο Λούτκε στο σημείωμά του.

Διαβάστε επίσης: Amazon: Ξεκινά σύντομα τις διανομές πακέτων με drones

Ευρύτερα, οι εταιρείες τεχνολογίας ανακοινώνουν απολύσεις, πάγωμα προσλήψεων και ακυρώνουν προσφορές εργασίας εν μέσω της οξυνόμενης οικονομικής αβεβαιότητας και των προβλημάτων από την πανδημία που φθίνουν. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η μητρική Alphabet της Google και η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook, ανακοίνωσαν αμφότερες ότι θα επιβραδύνουν τον ρυθμό των προσλήψεων. Ενώ εταιρείες όπως το Netflix και το Coinbase ανακοίνωσαν απολύσεις.

Το όφελος της πανδημίας

Η καναδική εταιρεία, η οποία δημιουργεί “εργαλεία” για εταιρείες που πωλούν προϊόντα μέσω Διαδικτύου, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ωφελούμενους από την άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου λόγω της πανδημίας. Καθώς τα καταστήματα άνοιξαν ξανά και οι καταναλωτές επέστρεψαν στις συνήθειες των «δια ζώσης» αγορών όπως πριν από την πανδημία, η Shopify και άλλες εταιρείες στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου άρχισαν να αντιμετωπίζουν ανησυχίες ότι δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν την «υψηλές πτήσεις» κύκλου εργασιών και κερδών που απολάμβαναν.

Η Shopify πόνταρε στο ότι ο αυξανόμενος συνδυασμός διαδικτυακών δαπανών σε σχέση με το εμπόριο στα καταστήματα θα «προχωρούσε σταθερά κατά 5 ή και 10 χρόνια», επισήμανε ο Λούτκε. Έτσι στελεχώθηκε για να ανταποκριθεί σε αυτό που περίμενε ότι θα ήταν μια συνεχής στροφή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, υπερδιπλασιάζοντας τη βάση των εργαζομένων της από τα τέλη του 2019.

«Είναι πλέον σαφές ότι το στοίχημα δεν απέδωσε», ξεκαθάρισε ο CEO του Shopify, για να δικαιολογήσει την απόφασή του για τις μαζικές απολύσεις.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για τα κέρδη, η Shopify προέβλεψε ότι η αύξηση των εσόδων θα ήταν χαμηλότερη το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς πραγματοποιεί συγκρίσεις με την εποχή της πανδημίας. Η εταιρεία έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου την Τετάρτη.

Η Shopify ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που απολύονται θα λάβουν 16 εβδομάδες αποζημίωσης απόλυσης, συν μία εβδομάδα για κάθε έτος εργασίας τους στην εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή