Μπορεί η προσοχή των περισσοτέρων να είναι στραμμένη κυρίως στον δείκτη τιμών καταναλωτή, σε ό,τι αφορά την αποτίμηση των πληθωριστικών πιέσεων σε μια οικονομία, ωστόσο η αμερικανική Federal Reserve χρησιμοποιεί ως βαρόμετρο έναν άλλο δείκτη. Και τα νέα που ανακοινώνονται από το πεδίο αυτό δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή δείκτης τιμών δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε το Ιούνιο σε ετήσια βάση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

Διαβάστε επίσης – Fed: Αυξημένες πιθανότητες ύφεσης και επίμονος πληθωρισμός

Ο PCE αυξήθηκε κατά 6,8%, τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το 6,9% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1982. Ο δείκτης αυξήθηκε 1% από τον Μάιο, ισοφαρίζοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Φεβρουάριο του 1981.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, το λεγόμενο core PCE αυξήθηκε 4,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σημειώνοντας αύξηση κατά ένα δέκατο της ποσοστιαίας μονάδας από τον Μάιο.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Στο 9,1% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Καταναλωτικές δαπάνες

Αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κατέγραψαν τον Ιούνιο και οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, καθώς οι Αμερικανοί πλήρωσαν περισσότερα για αγαθά και υπηρεσίες.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 1,1% τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου. Τα στοιχεία για τον Μάιο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω για να δείξουν ότι οι δαπάνες κέρδισαν 0,3% αντί για 0,2% που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή