Συναγερμό έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η είδηση πως τα συντρίμμια ενός κινεζικού πυραύλου πρόκειται να πέσουν στη Γη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η τροχιά που θα ακολουθήσει ο πύραυλος κατά την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα χαρακτηρίζεται ως μη ελεγχόμενη, που σημαίνει πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η διαδρομή του. Έτσι, παρά το γεγονός πως πιθανότατα τα συντρίμμια του θα πέσουν σε μη κατοικημένη περιοχή, μάλλον στη θάλασσα, το αντίθετο σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το όλο θέμα στάθηκε αφορμή για να ανοίξει για τα καλά και πάλι η συζήτηση αναφορικά με το τεράστιο πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών και κυρίως την ευθύνη που θα πρέπει να έχουν τα κράτη.
Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία αποχωρεί από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Στην προκειμένη περίπτωση, η Nasa είχε πιέσει πολλές φορές την αντίστοιχη διαστημική υπηρεσία της Κίνας, ώστε να σχεδιάζει τους πυραύλους της με τρόπο που η διάλυση τους με την επάνοδο στην ατμόσφαιρα να γίνεται σε μικρά κομμάτια, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος που μπορεί να προκαλέσουν τα συντρίμμια.
Όλοι οι κινεζικοί πύραυλοι του συγκεκριμένου τύπου που έχουν προορισμό τον υπό κατασκευή διαστημικό σταθμό της χώρας δεν έχουν τη δυνατότητα ελεγχόμενης επιστροφής στη Γη.
Κινεζική απείθεια
Οι κινεζικές αρχές ειδοποίησαν την Τετάρτη για την επάνοδο του πυραύλου, που πιθανότατα θα γίνει απόψε ή το αργότερο αύριο. Υποστήριξαν δε, πως το πιθανότερο είναι τα συντρίμμια να καταλήξουν στη θάλασσα. Όμως, οι αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως αυτό δεν μπορεί να θεωρείται βέβαιο.
Το Μάιο του 2020 μεγάλα κομμάτια από συντρίμμια πυραύλου έπληξαν κατοικημένη περιοχή της Ακτής του Ελεφαντοστού, προκαλώντας ευτυχώς μόνο σημαντικές ζημιές σε σπίτια.
Το βάρος από τα συντρίμμια υπολογίζεται πως μπορεί να φτάσουν τους 25 τόνους.
Για τις σύγχρονες (και κυρίως τις ιδιωτικές) εταιρείες του διαστημικού κλάδου ο σχεδιασμός των νέων πυραύλων με υλικά που μπορούν να διαλυθούν πιο εύκολα κατά την επάνοδο στην ατμόσφαιρα της Γης αποτελεί πλέον μια από τις υψηλότερες προτεραιότητες. Ωστόσο, στην περίπτωση των πυραύλων, αυτό μπορεί να αποτελεί μια ιδιαίτερα δαπανηρή επιλογή.
Μια μέση λύση, όπως αυτή που πρότειναν οι Αμερικανοί στους Κινέζους, είναι ο σχεδιασμός των πυραύλων με τρόπο ώστε η διάλυση τους να γίνεται σε μικρότερα κομμάτια. Όμως, το Πεκίνο έχει αγνοήσει τις παραινέσεις αυτές προκαλώντας και στο πεδίο αυτό τον εκνευρισμό των Αμερικανών.
Τις τελευταίες ημέρες η διαμάχη φούντωσε και πάλι, με την κινεζική πλευρά να κατηγορεί τα δυτικά media πως εξυπηρετούν την αμερικανική προπαγάνδα κατά των κινεζικών πυραύλων.
Latest News
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία
Γ. Παπανδρέου: Η Δημοκρατία και η ειρήνη ζωτικές προϋποθέσεις για την ευημερία του ελληνικού λαού
Η εξωτερική πολιτική είναι μία πράξη ευθύνης βαθιά συνδεδεμένη με το αφήγημα κάθε λαού, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time
Φέτος είναι η δεύτερη φορά που ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τον «τίτλο», καθώς είχε την ίδια τιμή και το 2016
Κώστας Μπαντουβάς: Πέθανε ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ
Η κηδεία του Κώστα Μπαντουβά θα τελεστεί το Σάββατο στο Ηράκλειο
Σακελλαροπούλου (ΠτΔ): Από τον αναστοχασμό στις μείζονες προκλήσεις του μέλλοντος
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας μίλησε στο συνέδριο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική»,
Ανοίγει ξανά το κλαμπ που έδινε αλκοόλ σε ανήλικους- Έντονη αντίδραση Δούκα
Ο δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει την «έντονη ανησυχία» για την εξέλιξη αυτή
Γιατί το Ισραήλ επιτίθεται στη Συρία
Το Ισραήλ επιτίθεται κατά της Συρίας και σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχει λόγος
Οι εξελίξεις στη νομοθετική διαδικασία το 2023 - Θετικά και αρνητικά
Η σημαντικότερη βελτίωση το 2023 καταγράφεται στην κοινοβουλευτική διαδικασία
Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας στην ορκωμοσία του, λένε αμερικανικά ΜΜΕ
Ο Ντόναλντ Τραμπ προορίζει αρκετά λεγόμενα «γεράκια» ως προς την πολιτική έναντι του Πεκίνου για θέσεις-κλειδιά