Η Ρωσία θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μετά το 2024, ανακοίνωσε ο νέος επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ.

Μετά την αποχώρησή της, η Ρωσία θα εστιαστεί στην ανάπτυξη του δικού της διαστημικού σταθμού, είπε.

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας», δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ, αναφερόμενος στις χώρες που συνεργάζονται στον ISS, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Ιαπωνία και τον Καναδά.

Διαβάστε επίσης: Αφιξη νέων αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ειλημμένη απόφαση

«Όμως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», δήλωσε έπειτα από συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν αναφερθεί και παλαιότερα στην πρόθεση της Μόσχας να αποσυρθεί από τον ISS, ωστόσο η ανακοίνωση της τελικής απόφασης έρχεται εν μέσω έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Παρά το ρήγμα, όμως, η NASA και η Roscosmos ανανέωσαν αυτό το μήνα η συμφωνία τους για αποστολές αμερικανών αστροναυτών στον ISS με ρωσικά σκάφη Soyuz.

Παρόλα αυτά, η ρωσική απόφαση πιθανότατα δεσμεύει τη NASA, η οποία θα αναγκαστεί να λάβει τις δικές της αποφάσεις για τη συμμετοχή της στον ISS, ο οποίος το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει όλο και συχνότερες φθορές λόγω γήρανσης.

Με εντολή του Πούτιν, ο Γιούρι Μπορίσοφ αντικατέστησε νωρίτερα τον Ιούνιο τον προηγούμενο επικεφαλής Νμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος είχε εμπλακεί σε διαπληκτισμούς με τον Ίλον Μασκ στο Twitter.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News