Συνεχίζεται το πληθωριστικό ράλι στην Τουρκία, με τις τιμές να φλερτάρουν πλέον με τριψήφια ποσοστά.

Ειδικότερα για την Κωνσταντινούπολη, ο πληθωρισμός έτρεχε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 99,11% ενώ η αύξηση των τιμών σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ήταν 4,09%.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Έκρηξη πληθωρισμού με σφραγίδα Ερντογάν

Ρεκόρ από το 1998

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε αυτούς τους αριθμούς, όπως μεταδίδει το BBC. Το επίπεδο της αύξησης των τιμών είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το Φεβρουάριο του 1998.

Διαβάστε επίσης – «Δεν υπάρχει κυβέρνηση που να μην μπορεί να ανατραπεί από μια άδεια κατσαρόλα» 

Για το σύνολο της χώρας, ο πληθωρισμός αναμένεται να πλησιάσει το 81% τον Ιούλιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, καθώς το παγκόσμιο κόστος ενέργειας και εμπορευμάτων και η σταθερή πτώση της λίρας συνεχίζονται.

Η βουτιά της λίρας

Ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί από το περασμένο φθινόπωρο, όταν η λίρα υποχώρησε αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε σταδιακά το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% σε έναν κύκλο χαλάρωσης που επεδίωξε ο ίδιος ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η διάμεση εκτίμηση 10 ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters για τον ετήσιο πληθωρισμό τον Ιούλιο ήταν 80,50%, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 79,45% και 82,50%.

Επιμένουν για τα Erdoganomics

Μπορεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας να αύξησε την περασμένη εβδομάδα τις ετήσιες προβλέψεις της για τις τιμές καταναλωτή στο τέλος του έτους, ωστόσο ο διοικητής της υπεραμύνεται της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων σε πληθωριστικό περιβάλλον επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε εξωτερικούς παράγοντες και δηλώνοντας με νόημα ότι, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον κόσμο όπου «δεν γίνεται λόγος για ύφεση»

Προβλέψεις

Η Κεντρική Τράπεζα της Δημοκρατίας της Τουρκίας (CBRT) προβλέπει ότι ο πληθωρισμός – ο οποίος εκτινάχθηκε σχεδόν στο 79% τον Ιούνιο – θα φτάσει στο 60,4% μέχρι το τέλος του 2022, από 42,8% που είχε προβλέψει πριν από τρεις μήνες. Η τράπεζα αποδίδει την αναθεώρηση στο αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών και τον αντίκτυπο της αδύναμης τουρκικής λίρας και είπε ότι βλέπει τον πληθωρισμό των καταναλωτών να πέφτει σταδιακά σε μονοψήφια επίπεδα σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Τουρκία: Συνεχίζει τον πόλεμο κατά του δολαρίου

Σχολιάζοντας ο κεντρικός τραπεζίτης Σαχάπ Καβτσιόγλου είπε ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί στο 19,2% προς το τέλος του επόμενου έτους πριν φτάσει στο 8,8% το 2024. Η προηγούμενη εκτίμηση της τράπεζας για το 2023 ήταν 12,9%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Τουρκίας έχει σημειώσει άνοδο από το περασμένο φθινόπωρο καθώς η λίρα αποδυναμώθηκε, όταν η κεντρική τράπεζα άνοιξε έναν κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο κατά 500 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν: Θα χτίσουμε τη μεγάλη Τουρκία

Τα τελευταία στοιχεία

Στο 78,6% σκαρφάλωσε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, το υψηλότερο επίπεδο από το 1998, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αυτή η νέα εκτίναξη, μετά το 73,5% του Μαΐου, εξηγείται κατά ένα μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου.

Κατηγορίες για υποβάθμιση

Η άνοδος του πληθωρισμού έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα στην Τουρκία, καθώς απομένει λιγότερο από ένας χρόνος για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ενώ η αντιπολίτευση και μερίδα οικονομολόγων κατηγορεί την εθνική στατιστική υπηρεσία Tüik για μεγάλη υποτίμηση της ανόδου των τιμών καταναλωτή.

Η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ο πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού.

Σταθερά επιτόκια

Παρά τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για νέες αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να αρνείται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο είναι σταθερό στο 14% από τον Δεκέμβριο.

Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή