Προάγγελος νέων πληθωριστικών πιέσεων, χαρακτηρίζονται οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στις τιμές των εμπορευμάτων, στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Την περασμένη εβδομάδα ο χρυσός κέρδισε 2,2%, το ασήμι 9,5%, το παλλάδιο 4,2% και η πλατίνα 2,6%.

Σημαντικά κέρδη καταγράφηκαν επίσης στα μέταλλα: ο χαλκός αυξήθηκε κατά 5,9%, ο μόλυβδος 1,2%, το νικέλιο 2% και ο ψευδάργυρος 9,4%.

Διαβάστε επίσης – Έφτασαν στην κορύφωση οι τιμές των εμπορευμάτων;

Άνοδος στο πετρέλαιο

Το αργό Brent σημείωσε άνοδο 4%, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την προσφορά στις παγκόσμιες αγορές. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μια τουρμπίνα Siemens, που χρησιμοποιείται για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, έχει σταματήσει για τεχνικούς λόγους και η ποσότητα φυσικού αερίου που αποστέλλεται μέσω της γραμμής θα μειωθεί.

Διαβάστε επίσης: ΕΕ-ΗΠΑ: Αναζητώντας λύση για τα σιτηρά της Ουκρανίας

Η πτώση των εμπορικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, που υποχώρησαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, συνέβαλε επίσης στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου Brent.

Ράλι στα γεωργικά προϊόντα

Τα γεωργικά προϊόντα επίσης κατέγραψαν απότομες αυξήσεις την περασμένη εβδομάδα.

Οι τιμές του σίτου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου αυξήθηκαν κατά 7%, το καλαμπόκι 10,3%, η σόγια 12% και το ρύζι 0,1%.

Η δήλωση Ρώσου αξιωματούχου ότι η συμφωνία για τα σιτηρά μπορεί να καταρρεύσει εάν δεν αρθούν τα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές, αύξησε επίσης τις τιμές του σιταριού.

Μαζί με την πτώση του δείκτη του δολαρίου, οι αντιδράσεις αγορών εμπορευμάτων και η ανάκαμψη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων είχαν θετικό αντίκτυπο στις τιμές του κακάο, του καφέ και του βαμβακιού, ενώ οι τιμές του καφέ παρουσίασαν επίσης άνοδο με την αύξηση των εξαγωγών.

Ο καφές σημείωσε άνοδο 5,3%, το κακάο 1,4% και το βαμβάκι 6,4%, ενώ η ζάχαρη έχασε 1,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές