Σε φάση νέων «αναταράξεων» εισέρχεται η αγορά καθώς η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο και οι περιορισμοί που επιβάλλουν διάφορες χώρες της Ασίας δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ενδεικτικά την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκε γενικό lockdown στη Γουγκάνγκ, μεγάλο κέντρο της σιδηρουργίας στην κεντρική Κίνα ενώ και σε άλλες περιοχές οι αρχές προχώρησαν σε μερικό lockdown.

Επιχειρηματικοί κύκλοι εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις από το νέο κύμα της πανδημίας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης υπογραμμίζει ότι οι καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων φτάνουν κατά μέσο όρο τις 112 ημέρες (3,5 μήνες) καθώς πολλά εργοστάσια κυρίως στην Ασία δεν έχουν επαναλειτουργήσει πλήρως, επισημαίνοντας ότι όλα δείχνουν ότι οι καθυστερήσεις και οι ελλείψεις ορισμένων ανταλλακτικών και πρώτων υλών θα συνεχιστούν έως το 2023.

Διαβάστε ακόμα: Στα άδεια ράφια ο νέος εφιάλτης για τις γυναίκες

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρατηρούνται στα αυτοκίνητα, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, στα «τσιπάκια» υπολογιστών και στα ανταλλακτικά παντός είδους, ειδικά όταν προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία. Οι αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα – ακόμα και από χώρες της Ευρώπης σημειώνονται καθυστερήσεις περίπου ενός μήνα – έχει άμεση επίπτωση στις τιμές των προϊόντων, καθώς αυξάνεται κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Διαβάστε ακόμα: Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την τροφοδοσία της Ευρώπης με φυσικό αέριο, λέει η Gazprom

Και μπορεί όπως λένε παράγοντες της αγοράς να αποκλιμακώνεται σταδιακά το κόστος μεταφοράς δια θαλάσσης καθώς αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων, ωστόσο δεν αναμένεται σύντομα δραστική αποκλιμάκωσή του πριν από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Ολα αυτά έρχονται τη στιγμή που και το ενεργειακό κόστος χτυπάει κόκκινο, στη σκιά των απειλών της Ρωσίας για οριστική διακοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το εμπόριο και την ανάπτυξη (UNCTAD) οι τιμές πρώτων υλών και το κόστος αποστολής επιδεινώθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Εκπτώσεις

Στο μεταξύ, χαμηλότερα των προσδοκιών κινήθηκε η πρώτη εβδομάδα των εκπτώσεων στο λιανεμπόριο παρά τις μεγάλες εκπτώσεις που προσέφεραν τα εμπορικά καταστήματα. Μερική ώθηση πάντως δίνει ο τουρισμός, ο οποίος βοηθά στην τόνωση του τζίρου. Παράγοντες του κλάδου περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία της κίνησης και την τρέχουσα εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως ταμείο θα γίνει στο τέλος της εκπτωτικής περιόδου (τέλος Αυγούστου).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις