Νερό στον μύλο του Βλαντίμιρ Πούτιν ήλθε να ρίξει η παραίτηση του Μάριο Ντράγκι στην Ιταλία. Τη στιγμή που ο ρώσος ηγέτης παρακολουθεί με κρυφή ικανοποίηση τη βαθμιαία κατάρρευση του δυτικού φιλελεύθερου μοντέλου που είχε επικρατήσει μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος της Σοβιετικής Ενωσης. Γεγονός που δυστυχώς τον ενθαρρύνει να συνεχίσει απτόητος τον ανηλεή πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η προσδοκία του ότι οι επιπτώσεις για την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων, που συνεπάγονται οι κυρώσεις κατά της Μόσχας, οδηγούν σε ανατροπή του πολιτικού σκηνικού όχι μόνον στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς στόχος του είναι να διασπάσει την ανακτηθείσα ενότητα του ΝΑΤΟ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσπαθώντας να αποκαταστήσει το τρωθέν κύρος της Ρωσίας. Και το ερώτημα είναι αν θα το πετύχει.

Διαβάστε επίσης – Ο Πούτιν ποντάρει στο αρχαιότερο όπλο του πολέμου

Αυτό πάντως που έχει πετύχει έως τώρα είναι η συνεχής παράταση των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, χωρίς να διαγράφεται, προς το παρόν τουλάχιστον, μια προοπτική συνεννόησης. Ενώ παράλληλα η έλλειψη ισχυρών ηγετών στη Δύση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πώς θα αντιμετωπισθούν από τις δυτικές κυβερνήσεις η θύελλα της ενεργειακής κρίσης και η εκτίναξη του πληθωρισμού, ενώ καραδοκούν οι γνωστοί ακροδεξιοί και λαϊκιστές πολιτικοί που, όπως είναι επόμενο, εκμεταλλεύονται με εύκολες αλλά αστήριχτες υποσχέσεις την αγωνία των πολιτών. Και είναι χαρακτηριστικό ότι στις επερχόμενες εκλογές στην Ιταλία προηγείται το ακροδεξιό νεοφασιστικό Κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, θυμίζοντας την εποχή του Μεσοπολέμου όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια έφερε στην εξουσία τον Μουσολίνι στην Ιταλία, τον Χίτλερ στη Γερμανία και τον Φράνκο στην Ισπανία. Και όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση υπό μια αυταπόδεικτα ανίσχυρη ηγεσία και με τον γαλλογερμανικό άξονα σε χειμερία νάρκη, λόγω των γνωστών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ο Μακρόν και ο Σολτς, να περιορίζεται στη λήψη ανεπαρκών μέτρων.

Για να μη μιλήσουμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η διάσπαση του κοινωνικοί ιστού μετά την καταστροφική περίοδο Τραμπ έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, ενώ απειλείται τώρα και η επάνοδός του στην εξουσία, μετά την προκλητική ομιλία του για τον σκοπό αυτό στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Το ερώτημα όμως είναι αν θα προλάβει καθώς νέα τροπή εις βάρος του πήρε η έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εμπλοκή του στις προσπάθειες για την ανατροπή του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020. Μια έρευνα παράλληλη με εκείνη της Επιτροπής του Κογκρέσου που εξετάζει τις ευθύνες του για την άγρια κατάληψη από το πλήθος του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται στο στόχαστρο των επικρίσεων για την οικονομική του πολιτική και τη γενικότερη νωθρή αντιμετώπιση των σημερινών πρωτοφανών παγκόσμιων προκλήσεων. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο Πούτιν τα παρακολουθεί όλα αυτά ελπίζοντας ότι δεν θα αργήσει να εκπληρώσει τον στόχο του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion