Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη χώρα για να αφεθούν τα πράγματα στην τύχη τους. Όσο για την πολιτική και κυβερνητική κρίση που βιώνει είναι τόσο βαθιά, ώστε κανείς δεν θα περίμενε η αντιπαράθεση ενόψει των πρόωρων εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου να γίνει με το…γάντι.

Έτσι, οι αντιμαχόμενοι (και μέχρι πρότινος εταίροι υπό τον Μάριο Ντράγκι οι περισσότεροι) επιστρατεύουν ό,τι καλύτερο διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους για να πλήξουν τους αντιπάλους τους, βοηθούμενοι από τα φιλικά προς αυτούς μίντια.

Ανάμεσα στα άλλα, κάποιοι εξ’ αυτών μοιάζουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν και μια δοκιμασμένη συνταγή – όσο και επίκαιρη, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία: του «ρωσικού δακτύλου».

La Stampa «καρφώνει» Σαλβίνι

Ήδη, για του λόγου το αληθές, δύο εκ των κομμάτων που συγκροτούν το στρατόπεδο της Κεντροδεξιάς, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λίγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι, έχουν δει δημοσιεύματα τα οποία τους κατηγορούν για «στενές επαφές» με στελέχη της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα. Δημοσιεύματα, μάλιστα, τα οποία θέτουν ευθέως το ερώτημα εάν και κατά πόσο οι επαφές αυτές έχουν σχέση με την απόφασή τους να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση Ντράγκι και να οδηγήσουν την Ιταλία στις κάλπες.

Την αρχή έκανε, όπως ίσως είναι γνωστό, η – κεντροδεξιάς τοποθέτησης – εφημερίδα la Stampa, η οποία επικαλέστηκε έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με τα οποία στενός συνεργάτης του Σαλβίνι συναντήθηκε στα τέλη Μαΐου με υψηλόβαθμό Ρώσο διπλωμάτη, ο οποίος του έθεσε το ερώτημα εάν η Λίγκα θα ήταν πρόθυμη να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Ντράγκι, αποσύροντας τους υπουργούς της από την κυβέρνηση.

«Θέλουμε να μάθουμε εάν ήταν ο Πούτιν αυτός που έριξε την κυβέρνηση Ντράγκι», απαίτησε ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Ενρίκο Λέτα, ο οποίος προφανώς και θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το συγκεκριμένο θέμα πολιτικά.

«Είμαστε υπερήφανοι σύμμαχοι με τις ελεύθερες δημοκρατικές δυτικές χώρες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε καλές σχέσεις με τον Πούτιν», απάντησε ο ίδιος ο Σαλβίνι, χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα «ανοησίες». Πρόσθεσε δε πως αντίθετα με κάποιες άλλες πολεμοχαρείς ευρωπαϊκές χώρες, προτιμώ μια Ιταλία που να συνδιαλέγεται και να διαμεσολαβεί».

La Repubblica κατά Μπερλουσκόνι

Προτού, ωστόσο, αλέκτορα φωνήσαι, μία ακόμη αποκάλυψη ήρθε να προσθέσει νέα σύννεφα πάνα από την παράταξη της Κεντροδεξιάς. Αυτή τη φορά, ήταν το ρεπορτάζ της – κεντροαριστερής απόχρωσης – la Reppublica που έθεσε στο στόχαστρο τον Μπερλουσκόνι, μεταφέροντας την πληροφορία ότι ο άλλοτε φέρων τον τίτλο του «Καβαλιέρε» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρέσβη την ημέρα που αρνήθηκε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Ντράγκι.

«Δεν συνάντησα ποτέ τον πρέσβη της Ρωσίας στη Ρώμη, ούτε είχα επαφές μαζί του», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ η Φόρτσα Ιτάλια, με δική της ανακοίνωση, σημείωνε ότι μετά τη διάψευση, το θέμα έχει λήξει οριστικά. Έχει, όμως;

Η αλήθεια είναι πως η Τζόρτζια Μελόνι έχει λόγους να ανησυχεί. Κι αυτό διότι η επικεφαλής του νεοφασιστικού κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, η οποία προηγείται στις δημοσκοπήσεις και έχει διασφαλίσει τη διαβεβαίωση των Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι ότι θα την στηρίξουν για να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός, βλέπει ότι οι εταίροι της απειλούνται.

Η ανησυχία της Μελόνι

Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν αντέξουν τις επιθέσεις τις οποίες δέχονται και βρεθούν «μπόσικοι» στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία και τον Πούτιν, τότε τα τρία κόμματα θα κινδυνεύσουν να μην συγκεντρώσουν την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα βουλή.

Η ίδια, βεβαίως, έχει φροντίσει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση και σε όλους τους τόνους ότι στηρίζει άνευ όρων την Ουκρανία και θεωρεί ότι η Ιταλία ανήκει οργανικά στη Δύση. Γνωρίζει, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί και ότι οι πολιτικοί της αντίπαλοι θα πλήξουν και την ίδια με άλλο τρόπο εάν καταφέρουν να αποδυναμώσουν τους συμμάχους της.

Το σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολλά ακόμη ως τις 25 Σεπτεμβρίου…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής