
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναμένεται να φτάσει στην Ταϊπέι αργότερα σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας, και θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν.
Η εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της Πελόζι επρόκειτο να φτάσει στις 22:20 (1420 GMT) την Τρίτη, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές.
Η Πελόζι ξεκίνησε την ασιατική περιοδεία της στην Ασία τη Δευτέρα, από τη Σιγκαπούρη και το γραφείο της είπε ότι θα επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Δεν ανέφερε επίσκεψη στην Ταϊβάν.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι δεν σχολιάζει τις αναφορές για τα ταξιδιωτικά σχέδια της Πελόζι, αλλά ο Λευκός Οίκος – που δεν επιβεβαίωσε το ταξίδι – είπε ότι είχε το δικαίωμα να πάει.
Διαβάστε επίσης: Ταϊβάν: Είναι η επόμενη Ουκρανία;
Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο έντονης αντίδρασης εκ μέρους της Κίνας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εκτόξευση πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν, αεροπορικές ή ναυτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας ή περαιτέρω «ψευδείς νομικούς ισχυρισμούς», όπως ο ισχυρισμός της Κίνας ότι τα στενά της Ταϊβάν δεν είναι διεθνής πλωτή οδός: «Δεν θα τσιμπήσουμε στο δόλωμα ούτε θα εμπλακούμε σε διαμάχη. Ταυτόχρονα, δεν θα εκφοβιστούμε», είπε ο Κίρμπι.
Διαβάστε επίσης – Οι ΗΠΑ το πήραν απόφαση – Ετοιμάζονται για σύγκρουση με την Κίνα
Αντιδράσεις στην Κίνα
Μια πηγή είπε στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει ορισμένους συμμάχους για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Δύο άλλες πηγές ανέφεραν ότι η Πελόζι είχε προγραμματιστεί να συναντήσει μια μικρή ομάδα ακτιβιστών που μιλούν ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ταϊβάν.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν «μια ευθεία παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε «πολύ σοβαρές εξελίξεις και συνέπειες».
«Θα θέλαμε να πούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για άλλη μια φορά ότι ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια και η Κίνα θα λάβει αποφασιστικές απαντήσεις και ισχυρά αντίμετρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε ο Ζάο.
Ερωτηθείς τι είδους μέτρα θα μπορούσε να λάβει το Πεκίνο ο Ζάο είπε: «αν τολμήσει να πάει, τότε ας περιμένουμε να δούμε».
Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο, στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στο στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας στο νησί. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.
Μια επίσκεψη της Πελόζι, η οποία είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας των ΗΠΑ και μακροχρόνια επικριτής της Κίνας, θα πραγματοποιηθεί εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.


Latest News

ΔΝΤ για Υποσχάρια Αφρική: Αντοχή στην παγκόσμια αστάθεια με αύξηση εσόδων
Κατά το ΔΝΤ, 11 από τις 20 ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο θα βρίσκονται στην υποσαχάρια Αφρική

Απογειώθηκαν στα 7,25 δισ. ευρώ τα έσοδα τριμήνου της Safran
Τα ανεβασμένα έσοδα της Safran επηρεάστηκαν απο τις πωλήσεις σε ανταλλακτικά κινητήρων και τις υπηρεσίες

Τραμπ: Εκτελεστικό Διάταγμα για Εξόρυξη Βαθέων Υδάτων από τις ΗΠΑ
Η κυβέρνηση Τραμπ κινείται προς την παράκαμψη του οργάνου του ΟΗΕ που διέπει τον πυθμένα του ωκεανού και την εξόρυξη ορυκτών και μετάλλων σε διεθνή ύδατα

Ο Μιλέι χλευάζει τους οικονομολόγους καθώς το πέσο αψηφά τις προβλέψεις για απότομη πτώση
Το πέσο βρίσκεται πολύ πάνω από το κατώτερο όριο μετά τη μερική διακύμανση, αλλά παραμένει ασταθές

Εθνική Τράπεζα Ελβετίας: Όχι στο bitcoin ως συναλλαγματικό απόθεμα
Τι είπε για το Bitcoin ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας

Τραμπ: Ποια είναι ερώτηση που κάνει συχνά στον Όρμπαν
Ο Ούγγρος πρόεδρος Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον καλεί τακτικά για να τον ρωτήσει πότε θα αποχωρήσει η Ουγγαρία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναβρασμός με τους δασμούς Τραμπ - Μπορούν οι αναδυόμενες ασιατικές αγορές να βγουν κερδισμένες;
Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα - Πώς θα ισορροπήσουν στον εμπορικό πόλεμο

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Η μεγάλη επιστροφή του σαουδάραβα κολλητού του Μασκ - Η ταραχώδης ζωή του Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ
Ο φανταχτερός Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος επενδυτής Αλουαλίντ επιστρέφει στο προσκήνιο, ενθαρρυμένος από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Το Πεκίνο εξετάζει εξαιρέσεις στους δασμούς 125% - Ποια προϊόντα αφορούν
Η Κίνα εξετάζει τώρα εξαιρέσεις από τους δασμούς, στο πνεύμα των αντίστοιχων πρόσφατων αμερικανικών ανακοινώσεων