Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, αναμένεται να φτάσει στην Ταϊπέι αργότερα σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, παρά τις αντιδράσεις της Κίνας, και θα έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της Πελόζι επρόκειτο να φτάσει στις 22:20 (1420 GMT) την Τρίτη, χωρίς να κατονομάσει τις πηγές.

Η Πελόζι ξεκίνησε την ασιατική περιοδεία της στην Ασία τη Δευτέρα, από τη Σιγκαπούρη και το γραφείο της είπε ότι θα επισκεφθεί επίσης τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Δεν ανέφερε επίσκεψη στην Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν είπε ότι δεν σχολιάζει τις αναφορές για τα ταξιδιωτικά σχέδια της Πελόζι, αλλά ο Λευκός Οίκος – που δεν επιβεβαίωσε το ταξίδι – είπε ότι είχε το δικαίωμα να πάει.

Διαβάστε επίσης: Ταϊβάν: Είναι η επόμενη Ουκρανία;

Ο εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο έντονης αντίδρασης εκ μέρους της Κίνας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εκτόξευση πυραύλων κοντά στην Ταϊβάν, αεροπορικές ή ναυτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας ή περαιτέρω «ψευδείς νομικούς ισχυρισμούς», όπως ο ισχυρισμός της Κίνας ότι τα στενά της Ταϊβάν δεν είναι διεθνής πλωτή οδός: «Δεν θα τσιμπήσουμε στο δόλωμα ούτε θα εμπλακούμε σε διαμάχη. Ταυτόχρονα, δεν θα εκφοβιστούμε», είπε ο Κίρμπι.

Διαβάστε επίσης – Οι ΗΠΑ το πήραν απόφαση – Ετοιμάζονται για σύγκρουση με την Κίνα

Αντιδράσεις στην Κίνα

Μια πηγή είπε στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει ορισμένους συμμάχους για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν. Δύο άλλες πηγές ανέφεραν ότι η Πελόζι είχε προγραμματιστεί να συναντήσει μια μικρή ομάδα ακτιβιστών που μιλούν ανοιχτά για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Κίνας κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Ταϊβάν.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν «μια ευθεία παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε «πολύ σοβαρές εξελίξεις και συνέπειες».

«Θα θέλαμε να πούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για άλλη μια φορά ότι ο Κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια και η Κίνα θα λάβει αποφασιστικές απαντήσεις και ισχυρά αντίμετρα για να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε ο Ζάο.

Ερωτηθείς τι είδους μέτρα θα μπορούσε να λάβει το Πεκίνο ο Ζάο είπε: «αν τολμήσει να πάει, τότε ας περιμένουμε να δούμε».

Η Κίνα θεωρεί ότι οι επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν, ένα αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικείται από το Πεκίνο, στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στο στρατόπεδο υπέρ της ανεξαρτησίας στο νησί. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά δεσμεύεται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να παρέχει στο νησί τα μέσα για να αμυνθεί.

Μια επίσκεψη της Πελόζι, η οποία είναι η δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας των ΗΠΑ και μακροχρόνια επικριτής της Κίνας, θα πραγματοποιηθεί εν μέσω επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή