Το βράδυ της Τρίτης αναμένεται να φτάσει με ασφάλεια στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο πλοίο που μεταφέρει ουκρανικά σιτηρά στις διεθνείς αγορές από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οδήγησε στη διακοπή των εξαγωγών δημητριακών της χώρας.

Η αναχώρηση του πλοίου, τη Δευτέρα, από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού με προορισμό τον Λίβανο μέσω Τουρκίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης, έχει αυξήσει τις ελπίδες για περαιτέρω τέτοιου είδους αποστολές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της διογκούμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Η Τουρκία εκτιμά ότι μπορεί να αποπλέει από τα ουκρανικά λιμάνια ένα πλοίο φορτωμένο με σιτηρά κάθε μέρα, για όσο διάστημα ισχύει η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πολλαπλών λιμών φέτος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και από αυτή την άποψη είναι κρίσιμο να πετύχει η συμφωνία και να μην ναυαγήσει.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Αποκλειστικό MEGA – Αυτός είναι ο διάδρομος για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών

Ο απόπλους της Δευτέρας κατέστη δυνατός μετά τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών και λιπασμάτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τον περασμένο μήνα – μια σπάνια διπλωματική προσέγγιση σε μια σύγκρουση που έχει εξελιχθεί σε παρατεταμένο πόλεμο φθοράς από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα παραβίασαν τα σύνορα και εισέβαλαν στην ουκρανική επικράτεια.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Το κατώφλι της φτώχειας είναι σε επίπεδα τέσσερις φορές πάνω από τον κατώτατο μισθό

Ζελένσκι: «Το πρώτο θετικό σημάδι»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία αργά τη Δευτέρα χαρακτήρισε την αναχώρηση του πλοίου «το πρώτο θετικό σημάδι», αλλά προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα ή να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

«Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες ότι η Ρωσία απλώς θα αποφύγει να διαταράξει τις ουκρανικές εξαγωγές», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Οζκάν Αλτουνμπουντάκ, εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ειδικό κέντρο συντονισμού που συστάθηκε για να επιβλέπει την επανέναρξη των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών, δήλωσε την Τρίτη ότι το πλοίο Razoni σημαίας Σιέρα Λεόνε, βρισκόταν σε καλό δρόμο για να προσεγγίσει το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Τρίτης.

Το μόνο πρόβλημα μέχρι στιγμής ήταν μια μικρή καθυστέρηση που προκλήθηκε από την κακοκαιρία, είπε. Το πλοίο, το οποίο μεταφέρει 26.527 τόνους καλαμποκιού, επρόκειτο να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα.

Στη συνέχεια θα επιθεωρηθεί από Ρώσους, Τούρκους, Ουκρανούς και αξιωματούχους του ΟΗΕ σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ασφαλούς διέλευσης πριν συνεχίσει το ταξίδι του στο λιβανέζικο λιμάνι της Τρίπολης, τον προγραμματισμένο τελικό προορισμό του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή