Τα «γεράκια» φαίνεται ότι κυριαρχούν πλέον στη γραμμή που ακολουθεί η Federal Reserve, καθώς η πλειοψηφία δηλώνει αποφασισμένη και «εντελώς ενωμένη» να αυξήσουν τα επιτόκια ώστε να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό, θυσιάζοντας ωστόσο την ανάπτυξη.

Ωστόσο, υπάρχει μία παράμετρος που προβληματίζει και διχάζει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, η οποία διατυπώθηκε από την Πρόεδρο της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Μάρι Ντάλι. Η κ. Ντάλι δήλωσε «μπερδεμένη» από τις τιμές της αγοράς ομολόγων που αντικατοπτρίζουν τις προσδοκίες των επενδυτών για στροφή της κεντρικής τράπεζας σε μειώσεις επιτοκίων το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Αντίθετα, η ίδια εκτιμά ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια προς το παρόν και στη συνέχεια να τα διατηρήσει εκεί «για λίγο».

Διαβάστε επίσης – Μπούλαρντ – Fed: Οι τράπεζες σήμερα είναι πιο αξιόπιστες από το 1970

Η κορύφωση του πληθωρισμού

Σε μια ξεχωριστή εμφάνισή της, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, έδωσε έναν παρόμοιο επιθετικό τόνο, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και χρειάζεται να δει αρκετούς μήνες πολύ πειστικών στοιχείων ότι ο βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία προς τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας πριν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να χαλαρώσουν την πολιτική τους.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να εξετάσει μια άλλη «ασυνήθιστα μεγάλη» αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση πολιτικής της 20-21 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης – Fed: Ισχυρό το ενδεχόμενο για μια ακόμη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο Τσαρλς Έβανς δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει πριν από τότε, θα υποστήριζε μια τέτοια κίνηση.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού μίας νύχτας κατά άλλα τρία τέταρτα της εκατοστιαίας μονάδας την περασμένη εβδομάδα σε ένα εύρος στόχου μεταξύ 2,25% και 2,50%.

Έχει αυξήσει αυτό το επιτόκιο κατά 225 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο, καθώς οι αξιωματούχοι είναι όλο και πιο επιθετικοί για να προσπαθήσουν να εξουδετερώσουν τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ακόμη και θυσιάζοντας την ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή