Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, δήλωσε την Τρίτη ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η οικονομία μπορεί να αποφύγει την ύφεση, παρόλο που αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

«Νομίζω ότι ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί περισσότερο από ό,τι θα περίμενα κατά το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Νέα Υόρκη. «Τώρα που συνέβη αυτό, νομίζω ότι θα πρέπει να πάμε λίγο πιο ψηλά από αυτό που είπα πριν».

Διαβάστε επίσης – Fed: Ισχυρό το ενδεχόμενο για μια ακόμη αύξηση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Το επιτόκιο των Fed Funds, το οποίο είναι το σημείο αναφοράς της κεντρικής τράπεζας, πιθανότατα θα πρέπει να ανέλθει στο 3,75%-4% μέχρι το τέλος του 2022, εκτίμησε ο Μπούλαρντ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 2,25%-2,5% μετά από τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων φέτος. Το επιτόκιο καθορίζει το επίπεδο που χρεώνουν οι τράπεζες η μία στην άλλη για δανεισμό μίας ημέρας, αλλά τροφοδοτεί πολλά καταναλωτικά χρεόγραφα με ρυθμιζόμενο επιτόκιο.

Διαβάστε επίσης: Παγκόσμια οικονομία: Ολοταχώς προς ύφεση οι μεγάλες οικονομίες

Θέμα αξιοπιστίας

Παρόλα αυτά, ο αμερικανικός τραπεζίτης είπε ότι η αξιοπιστία της Fed στην αφοσίωσή της στην καταπολέμηση του πληθωρισμού θα τη βοηθήσει να αποφύγει τη βύθιση της οικονομίας.

Ο Μπούλαρντ συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση της Fed με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι κεντρικές τράπεζες στη δεκαετία του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ο πληθωρισμός τρέχει τώρα στα υψηλότερα σημεία από το 1981.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Fed σήμερα δεν θα χρειαστεί να παρασύρει την οικονομία σε ύφεση όπως έκανε ο τότε Πρόεδρος Paul Volcker στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

«Οι σύγχρονες κεντρικές τράπεζες έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από τις αντίστοιχές τους της δεκαετίας του 1970», είπε ο Μπούλαρντ κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Νέα Υόρκη. «Εξαιτίας αυτού… η Fed και η [Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα] μπορεί να είναι σε θέση να ξεφουσκώσουν τον πληθωρισμό με ομαλό τρόπο και να επιτύχουν μια σχετικά ήπια προσγείωση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Γαλλία: Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου
Διεθνή |

Ο τομέας των καλλυντικών «επενδύει» στην επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στο Παρίσι

Στόχος η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις γαλλικές εταιρείες από τους νέους αυστηρούς κινεζικούς κανόνες εισαγωγής που απαιτούν την ανταλλαγή τύπων και τεχνογνωσίας παραγωγής