Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες μια χαλάρωση στην αγορά εργασίας, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της Federal Reserve το προσεχές διάστημα: σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας μειώθηκε τον Ιούνιο, ενώ την ίδια ώρα αριθμός ρεκόρ ατόμων συνέχισαν να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους και να προσλαμβάνονται σε νέες θέσεις.

Ειδικότερα, στην αγορά καταγράφηκαν  10,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, αριθμός που είναι χαμηλότερος από 11,3 εκατομμύρια τον Μάιο, αλλά και πολύ υψηλότερος από ό,τι πριν από ένα χρόνο, και αυξημένος κατά 50% και πλέον σε σχέση με πριν από την πανδημία. Παρά την πτώση, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1,8 ανοιχτές θέσεις εργασίας για κάθε άτομο που είναι άνεργο.

Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αξιοποιούν την αγορά και να κάνουν κινήσεις: 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι προσελήφθησαν σε νέες θέσεις εργασίας και 4,2 εκατομμύρια εγκατέλειψαν οικειοθελώς,  με τα νούμερα αν και υποχωρούν να εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Διαβάστε επίσης – Γιατί η «Μεγάλη Παραίτηση» θα συνεχιστεί

«Η αγορά εργασίας χαλαρώνει λίγο, αλλά με οποιοδήποτε πρότυπο εξακολουθεί να είναι αρκετά στενή», υπογραμμίζει στο CNBC ο Νικ Μπάνκερ, διευθυντής οικονομικής έρευνας στο Indeed Hiring Lab. «Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη μπορεί να μην είναι τόσο ρόδινες όσο πριν από λίγους μήνες, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι επικείμενου κινδύνου στην αγορά εργασίας».

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Παραίτηση: Ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύει την τάση

Οι άνθρωποι ανησυχούν για το μέλλον των θέσεων εργασίας, αλλά εξακολουθούν να παραιτούνται

Οι εργαζόμενοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αγορά εργασίας, αλλά αυτό δεν εμποδίζει πολλούς από αυτούς να ζητήσουν παραίτηση  αυτή τη στιγμή. Το ποσοστό των ατόμων που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους τον Ιούνιο αποτελεί το 2,8% του εργατικού δυναμικού.

Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στην αγορά εργασίας μειώθηκε ελαφρά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Μάιο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη ZipRecruiter. Ο δείκτης έδειξε επίσης αύξηση των ατόμων που αναζητούν εργασία, οι οποίοι πιστεύουν ότι θα υπάρξουν λιγότερες θέσεις εργασίας σε έξι μήνες από τώρα, μείωση των ατόμων που λένε ότι η αναζήτηση εργασίας τους πηγαίνει καλά και μια ελαφρά αύξηση σε άτομα που αισθάνονται οικονομική πίεση να αποδεχθούν την πρώτη προσφορά εργασίας παραλαμβάνουν.

Η επιβράδυνση των προσλήψεων δεν υποδηλώνει αναπόφευκτη ύφεση

Σε αντίθεση με τους ισχυρούς αριθμούς θέσεων εργασίας, τόσο οι οικονομολόγοι όσο και οι καταναλωτές ανησυχούν για μια πιθανή ύφεση .

«Έχουμε ένα παράδοξο στην οικονομία μας λόγω αντικρουόμενων σημάτων», λέει ο Αντριου Φλάουερς , οικονομολόγος εργασίας στο Appcast και διευθυντής έρευνας στη Recruitonomics.

Για παράδειγμα, το ποσοστό των ατόμων που υποβάλλουν αίτηση για επίδομα ανεργίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Εργασίας, οι απολύσεις παρέμειναν λίγο κάτω από το 1% τον Ιούνιο, κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Ο Μπάνκερ λέει ότι είναι πιθανό να ευθύνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό, αλλά οι λόγοι για «την αυξημένη ανησυχία για μια ύφεση δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως».

Ο Φλάουερς  από την πλευρά του αναφέρει ότι οι πιο πρόσφατοι αριθμοί θέσεων εργασίας σηματοδοτούν περισσότερο μια οικονομική επιβράδυνση παρά μια ύφεση. Και ακόμα κι έτσι, η χαμηλότερη ζήτηση προσλήψεων μπορεί να μην οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive