Τα σενάρια περί πιθανής επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve λόγω της υφεσιακής πίεσης που δέχεται η αμερικανική οικονομία απέρριψε κατηγορηματικά ο επικεφαλής της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ, ξεκαθαρίζοντας πως η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια έως ότου δει πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Μάλιστα, κ. Μπούλαρντ απέρριψε και την πιθανότητα ύφεσης, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για ύφεση με τόσο ισχυρή αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Τελικά είναι σε ύφεση η αμερικανική οικονομία;

«Δεν βρισκόμαστε σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Είχαμε πράγματι δύο συνεχόμενα αρνητικά τρίμηνα. Όμως, με όλη αυτή την ανάπτυξη στην απασχόληση το πρώτο μισό του έτους, είναι δύσκολο να πει κανείς πως έχουμε ύφεση» σχολίασε.

Που θα διαμορφωθούν τα επιτόκια φέτος 

Το γνωστό μέλος της ομάδας των γερακιών στο συμβούλιο, σε συνέντευξη του στο CNBC, υποστήριξε πως ο ίδιος «βλέπει» άνοδο των επιτοκίων τουλάχιστον κατά 1,50% μέσα στη χρονιά, στην προσπάθεια της Fed να αντιμετωπίσει την εκτίναξη του πληθωρισμού στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Το μήνυμα του προέδρου της St Louis Fed ήρθε να προστεθεί στις ανάλογες δηλώσεις που έκαναν, τις προηγούμενες ημέρες, και άλλοι περιφερειακοί διοικητές, όπως η Λορέτα Μέστερ της Fed Cleveland, ο Τσαρλς Έβανς της Fed Chicago και η Μέρι Ντάλι της Fed San Francisco.

Όλοι τους, στις δηλώσεις τους, ισχυρίστηκαν πως η μάχη κατά του πληθωρισμού κάθε άλλο παρά οδεύει προς το τέλος της και πως απαιτείται περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Ο δείκτης έχει ανέβει στο 9,1%, που είναι το υψηλότερο σημείο του από τον Νοέμβριο του 1981.

Θυμίζουμε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, την περασμένη εβδομάδα, ενέκρινε την δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά το υψηλό ποσοστό του 0,75%.

Με βάση τις εκτιμήσεις Μπούλαρντ, το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,75%-4% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας