Οι επενδυτές αγαπούν τον Πάουελ
Είναι όμως ένα επιτόκιο Fed Funds στο 2,5% πραγματικά «ουδέτερο» με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 9%;
Οι αγορές ενθουσιάστηκαν από τις επισημάνσεις του προέδρου Τζερόμ Πάουελ στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, αλλά μας κάνει να αναρωτιόμαστε μήπως η αντίδραση παραήταν θετική. Οι τιμές εκτινάχθηκαν στα ύψη λες και οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες δεν θα διαρκέσουν πολύ, και αυτό είναι ανησυχητικό ως μήνυμα κατά του πληθωρισμού.
Η ανακοίνωση των τεσσάρων παραγράφων της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς μετά τη συνεδρίασή της ήταν επιθετική σχετικά με τον πληθωρισμό. «Η Επιτροπή είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους του πληθωρισμού», ανέφερε.
Αλλά ο κύριος Πάουελ ακουγόταν πολύ λιγότερο «γεράκι» σε πολλά σημεία, κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνέντευξής του. Ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό όταν ακούστηκε να λέει ότι τα τρέχοντα επιτόκια είναι κοντά στα «ουδέτερα», που σημαίνει ότι δεν είναι πλέον φιλικά. Αλλά ακόμα και μετά την αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης της Τετάρτης, το επιτόκιο των Fed Funds είναι μόνο 2,25%-2,5%. Ο πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 9,1%, που σημαίνει ότι οι πραγματικοί ρυθμοί εξακολουθούν να είναι σαφώς αρνητικοί.
Ο κ. Πάουελ είπε επίσης ότι πιστεύει ότι τα επιτόκια μπορεί να μην χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω, επικαλούμενος τη μέση πρόβλεψη της Fed του Ιουνίου 3,25%-3,5%. Πριν από τη συνεδρίση οι αγορές έδιναν το σήμα, ότι πιστεύουν πως η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σε ένα χρόνο από τώρα. Και ενώ ο κύριος Πάουελ δεν υιοθέτησε αυτή τη πρόβλεψη, δεν έκανε και πολλά για να την διαψεύσει.
Δεν θέλουμε να φανούμε αγενείς, αλλά όταν το επιτόκιο των Fed Funds ήταν 2%-2,25% τον Οκτώβριο του 2018, ο κ. Πάουελ είπε ότι «απέχουμε πολύ από την ουδέτερη στάση» για τα επιτόκια. Ο πληθωρισμός εκείνη την εποχή ήταν μόλις 2,5%. Οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν, αλλά η έννοια του «ουδέτερου» δεν μπορεί να έχει αλλάξει τόσο πολύ.
Ο επικεφαλής της Fed επέμεινε πολλές φορές ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%. Αυτό ελπίζουμε και εμείς. Και φαίνεται πιθανό ότι ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού θα μειωθεί σε κάτω από 9% τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων έχουν πέσει. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης θα συμβάλει επίσης στην πτώση.
Αλλά το μάθημα της δεκαετίας του 1970 είναι ότι το να κηρύξεις νωρίτερα το τέλος του πολέμου κατά του πληθωρισμού οδηγεί σε πληθωρισμό, που υποχωρεί από τα υψηλά καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά εξακολουθεί να παραμένει άβολα ψηλός σε ένα νέο επίπεδο. Στη συνέχεια ανεβαίνει ξανά καθώς η οικονομία ανακάμπτει και φτάνει σε νέα ύψη. Στη συνέχεια, πάλι απ’ την αρχή, έως ότου η θεραπεία πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής καταστεί πολύ πιο επίπονη από ό,τι θα ήταν εάν η Fed είχε ξεκινήσει την πορεία νωρίτερα.
Είναι πάντα λάθος να διαβάζουμε υπερβολικά τις άμεσες κινήσεις της αγοράς, όπως αυτές της Τετάρτης. Αλλά αν έχουν δίκιο ότι η Fed σηματοδοτεί ένα πρόωρο τέλος της σύσφιξης, τότε ο κίνδυνος είναι ότι παρακολουθούμε ένα ψευδές λυκαυγές στον αγώνα κατά του πληθωρισμού.
Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
Η εκπληκτική επιτυχία των προγραμμάτων διάσωσης της Ευρωζώνης - Το παράδειγμα της Ελλάδας
Καθώς το κόστος δανεισμού της Ελλάδας πέφτει στα γαλλικά επίπεδα, η «περιφέρεια» του μπλοκ δείχνει την αξία της σταθερής μεταρρύθμισης
Οι μήνες του χάους και το mission impossible του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία
Η πολιτική κρίση έχει ήδη ένα οικονομικό τίμημα και η αβεβαιότητα σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν
Τα οφέλη και τα όρια των ιδιωτικοποιήσεων
Μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από την ποικίλη εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου
Γιατί οι «εξαιρετικές οικονομίες» απαιτούν και μια... εξαιρετική ευελιξία
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να προσαρμόσουν τις προσεγγίσεις τους, μεταξύ άλλων μέσω προληπτικών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση Τραμπ
Η Γαλλία, το mode της «γκρινιάρας μαμάς» και το παράδειγμα της Ελλάδας
Η σύγκλιση των γαλλικών αποδόσεων με της Ελλάδας αποτελεί έλεγχο πραγματικότητας
Κρίση χρέους αλά ελληνικά για τη Γαλλία; Η επόμενη ημέρα και τα σενάρια
Οι επενδυτές έχουν συγκλονιστεί από την πολιτική παράλυση και τα άθλια δημόσια οικονομικά
Κοινή λογική: Γιατί το παιχνίδι του Τραμπ με τους δασμούς δεν χρειάζεται να βγάζει νόημα
Υπάρχει ένα στοιχείο υποκρισίας σε αυτή τη λογική, αλλά αυτό δεν ήταν ασυνήθιστο κατά την τελευταία κυβέρνηση Τραμπ