Υπεραμύνθηκε της σημερινής απόφασης του συμβουλίου της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση των επιτοκίων, ο διοικητής της Άντριου Μπέιλι, επισημαίνοντας πως η χώρα αντιμετωπίζει ένα «πολύ μεγάλο» σοκ στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Θυμίζουμε πως η BoE προχώρησε σε ιστορική άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ήτοι η μεγαλύτερη αύξηση εδώ και 27 χρόνια, προχωρώντας παράλληλα σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τους ρυθμούς ανάπτυξης για φέτος και την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Βρίσκεται ήδη σε ύφεση και οδεύει προς στασιμοπληθωρισμό

Ο κ. Μπέιλι, μιλώντας στο CNBC, υποστήριξε πως το πληθωριστικό ρίσκο έχει σαφώς ενισχυθεί σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση της BoE, τον Ιούνιο, με αποτέλεσμα να δικαιολογηθεί η ανάγκη για «πιο δυναμική δράση».

«Η δράση μας σήμερα ήταν πολύ, πολύ σαφής (δείχνοντας) πως χρειαζόταν να δράσουμε πιο δυναμικά» τόνισε ο Άγγλος τραπεζίτης.

Στόχος επικρίσεων 

Η κεντρική τράπεζα ήταν η πρώτη από τις μεγάλες διεθνείς κεντρικές τράπεζες που «άνοιξε» τον χορό της σύσφιγξης της νομισματικής της πολιτικής, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Παρόλ’ αυτά είχε δεχτεί έντονη κριτική ότι άργησε να αντιδράσει και να λάβει αποφασιστικά μέτρα κατά του πληθωρισμού που πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ.

Πραγματικά, παρά τις πέντε, μετριοπαθείς αυξήσεις των επιτοκίων, ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 9,4% και σήμερα η BoE παραδέχτηκε ότι θα ανέβει πάνω από το 13% μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

O κ. Μπέιλι, στις δηλώσεις του, επέμεινε πως μεγάλο μέρος των πληθωριστικών πιέσεων προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες, με πρώτο και κυριότερο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον αντίκτυπο του στις ενεργειακές τιμές. Ο πόλεμος στην Ουκρανία «δεν ήταν κάτι που μπορούσαμε να έχουμε προβλέψει ή που θα μπορούσε να προβλεφθεί».

Πάντως, παρά και την εκτίμηση της BoE πως η οικονομία θα υποχωρήσει σε παρατεταμένη ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, οι αναλυτές θεωρούν πως η Τράπεζα θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και τους επόμενους μήνες. Μάλιστα ποντάρουν σε νέα σημαντική αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή