Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται ήδη σε ύφεση, καθώς η κρίση του κόστους ζωής έχει καταστροφικές συνέπειες για τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Αυτό είναι το συμπέρασμα κορυφαίας δεξαμενής σκέψης της χώρας.

Σε μια ζοφερή αξιολόγηση το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) διαπιστώνει ότι το μέσο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα θα μειωθεί κατά 2,5% φέτος και θα παραμείνει κατά 7% χαμηλότερο από τα προ-πανδημίας επίπεδα, έως το 2026.

Διαβάστε ακόμα: «Φρένο» στο ξέπλυμα χρήματος με το νέο κτηματολόγιο

Περίοδος στασιμοπληθωρισμού και ύφεσης

«Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου οδεύει σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού με υψηλό πληθωρισμό και ύφεση που πλήττει την οικονομία ταυτόχρονα», δήλωσε στο Bloomberg ο αναπληρωτής διευθυντής μακροοικονομικών του NIESR, Στέφεν Μίλαρντ.

Το υψηλόβαθμο στέλεχος του NIESR εκτίμησε επίσης ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που ζουν από μισθό σε μισθό σχεδόν θα διπλασιαστεί σε 7 εκατομμύρια έως το 2024, συμπεριλαμβανομένων 5,3 εκατομμυρίων χωρίς καμία δυνατότητα αποταμίευσης.

Πρόσθεσε επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι θα υποχρεωθούν να χρεωθούν ή να καθυστερήσουν πληρωμές, καθώς οι συνεχώς αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας «απορροφούν» το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων.

Διαβάστε ακόμα: Ο πληθωρισμός «δάγκωσε» τα βρετανικά cheeseburger

Η πολιτική διάσταση

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ύφεση, η οποία σύμφωνα με το NIESR θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2023, αποτελεί και μια υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο υποψήφιοι που διεκδικούν να αντικαταστήσουν τον Μπόρις Τζόνσον στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ και στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, η βρετανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να ανταποκριθεί, υποδεικνύοντας ότι απαιτείται καθορισμένος στόχος αντί της προσέγγισης δημοσιονομικής διαχείρισης του παρελθόντος.

Τέλος, το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών της Βρετανίας επισημαίνει ότι διευρύνεται το οικονομικό χάσμα μεταξύ Λονδίνου και της υπόλοιπης Βρετανίας. Κάτι που μεταφράζεται στην εκτίμηση ότι η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης για «ισοπέδωση» των λιγότερο εύπορων περιοχών υπολείπεται της πραγματικότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή