Σε νέο υψηλό 40 ετών έφτασε ο πληθωρισμός στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πριν από λίγο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Βρετανία σημείωσε άνοδο της τάξης του 9,4% (σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο σε σύγκριση με 9,1% τον Μάιο.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο δομικός πληθωρισμός τον Ιούνιο ήταν 5,8% έναντι 5,9% τον Μάιο.

Αναμένεται χειροτέρευση της κατάστασης

Πλέον, οι τιμές αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από τους μισθούς. Το πλήγμα για τα νοικοκυριά αναμένεται να γίνει ακόμη ισχυρότερο, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για άνοδο του πληθωρισμού στο 11% τον Οκτώβριο, όταν και θα ξεκινήσει μια νέα αύξηση των τιμών της ενέργειας. Την Τρίτη, συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα απείλησαν με περαιτέρω απεργίες.

«Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει υψηλός για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, επηρεάζοντας σοβαρά τα τεταμένα εισοδήματα των νοικοκυριών», δήλωσε η Anna Leach, αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας.

Η πίεση στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών αρχίζει να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Οι οικονομικοί διευθυντές βρετανικών εταιρειών προετοιμάζονται για μια πιο παρατεταμένη ύφεση, όπως δείχνει και μια έρευνα της Deloitte.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Οι παμπ θύματα του πληθωρισμού

Ποια προϊόντα πήραν τα πάνω τους

Οι αυξήσεις στις τιμές κάποιων τομέων της οικονομίας ξεπέρασαν ακόμη και τα καύσιμα, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Οι τιμές σε εστιατόρια και καταλύματα αυξήθηκαν κατά 8,6% (σε ετήσια βάση) τον Ιούνιο του 2022, από 7,6% τον Μάιο.

Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 9,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αποτελώντας τη μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2009.

Ο λεγόμενος βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, εξαιρουμένων των τροφίμων, των ποτών, του καπνού και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 5,8% από πέρυσι τον Ιούνιο. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο από το 6,2% του Απριλίου. Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για όλες τις υπηρεσίες αυξήθηκε κατά 5,2% στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον μιας δεκαετίας.

Άνοδος στις πρώτες ύλες

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν περαιτέρω ενδείξεις αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων σε επίπεδο χονδρικής με ρυθμό ελαφρώς υψηλότερο από ό,τι περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε κατά 24% – σε ετήσια βάση – τον Ιούνιο, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή αρχείου των στοιχείων το 1985. Αυτό οφείλεται στο άλμα στο κόστος των μετάλλων. Οι κατασκευαστές αντέδρασαν αυξάνοντας τις δικές τους τιμές κατά 16,5%, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1977. Επίσης, η τιμή των προϊόντων διατροφής είχε μεγάλη συμβολή.

Διαβάστε επίσης: Βρετανία: Στο 9% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Ανησυχία και επιτόκια

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ανησυχούν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα μπορούσε να παγιωθεί εάν οι αυξανόμενοι μισθοί και το κόστος των πρώτων υλών αναγκάσουν τις εταιρείες να διατηρήσουν αυξημένες τιμές.

Στην ετήσια ομιλία του στο Mansion House στο Λονδίνο χθες το βράδυ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey επικαλέστηκε την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά μισή μονάδα τον Αύγουστο, καθώς η κεντρική τράπεζα εντείνει τη μάχη της για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%.

Η τελευταία αύξηση σημαίνει ότι η Βρετανία είχε τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού τον Ιούνιο μεταξύ των G7. Αν και ο Καναδάς και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη αναφέρει στοιχεία Ιουνίου, κανένα από τα δύο κράτη δεν είναι πιθανό να πλησιάσει την αύξηση των τιμών στη Βρετανία.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές από τον Δεκέμβριο, καθώς προσπαθεί να σταματήσει την ενσωμάτωση της έκρηξης του πληθωρισμού στην οικονομία της Βρετανίας και αναμένεται να τα αυξήσει ξανά στη συνεδρίαση της για τη νομισματική πολιτική του Αυγούστου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή