Σχέδιο για τον περιορισμό του αριθμού των ταξιδιωτικών θεωρήσεων που εκδίδονται και χορηγούνται από τη Φινλανδία προς Ρώσους πολίτες παρουσίασε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, καθώς ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι ταξιδεύουν σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα προκειμένου στη συνέχεια να κατευθυνθούν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την ΕΕ διακόπηκαν μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, έχει γίνει επομένως μια σημαντική χώρα διέλευσης για τους Ρώσους ταξιδιώτες.

Διαβάστε επίσης: Ερντογάν: Απειλεί να «παγώσει» την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

«Πολλοί το είδαν αυτό ως μια παράκαμψη του καθεστώτος των κυρώσεων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο.

Η Φινλανδία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και η πολιτική και λαϊκή υποστήριξη για την ένταξη στη Συμμαχία εκτοξεύτηκε στα ύψη μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης: Uniper: Η διάσωση της πυροδότησε διαμάχη ανάμεσα στη Γερμανία και τη Φινλανδία

Χωρίς περιορισμούς σε τουριστικές βίζες

Ωστόσο, η σκανδιναβική χώρα παραμένει μέχρι σήμερα το μόνο μέλος της ΕΕ και γείτονας της Ρωσίας χωρίς περιορισμούς σε τουριστικές βίζες για τους Ρώσους πολίτες.

Το καθεστώς Σένγκεν και η φινλανδική νομοθεσία δεν επιτρέπουν την πλήρη απαγόρευση βίζας με βάση την εθνικότητα, αλλά το Ελσίνκι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων που εκδίδονται βάσει κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βίζας, σημείωσε ο Χααβίστο.

Ως εκ τούτου, το υπουργείο παρουσίασε σήμερα πρόταση στην κυβέρνηση που θα επιτρέψει στη Φινλανδία να «προτιμά» ομάδες όπως μέλη οικογενειών και φοιτητές, μειώνοντας παράλληλα τις τουριστικές βίζες.

Εάν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως, μπορεί να ληφθεί μια απόφαση μέχρι το τέλος του μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012