Ένα βήμα από μια πολύ σημαντική επενδυτική συμφωνία ύψους 5 δισ. δολαρίων  με την Intel βρίσκεται η Ιταλία, με στόχο να διασφαλίσει πως στη χώρα θα δημιουργηθεί ένα από τα νέα εργοστάσια ημιαγωγών που σχεδιάζει να κατασκευάσει ο αμερικανικός γίγαντας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επέκτασης του. Αυτό αναφέρει σε αποκλειστικό δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε εντατικές συνομιλίες, ακόμη και εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι να επιδιώκει η μεγάλη επένδυση της Intel να είναι από τα τελευταία έργα που θα αφήσει πίσω του, πριν την έξοδο του από την πρωθυπουργία, με την πρόωρη κάλπη της 25ης Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό ο στόχος είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης: H Intel ξεκινά για πρώτη φορά την παραγωγή μικροτσίπ για τρίτη εταιρεία 

Κερδισμένη η Ιταλία 

Πληροφορίες του Reuters υποστηρίζουν ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει το νέο εργοστάσιο με το 40% της συνολικής επένδυσης της Intel, που σε πρώτη φάση θα κυμανθεί στα 5 δισ. δολάρια, όμως αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μελλοντικά.

Τον περασμένο Μάρτιο, η Intel ανακοίνωσε το σχέδιο της για την στρατηγική επέκταση της στην Ευρώπη με σειρά επενδύσεων σε πολλές χώρες, συνολικής αξίας 88 δισ. δολαρίων. Στόχος είναι η βελτίωση της παραγωγής ημιαγωγών επί ευρωπαϊκού εδάφους και η μείωση της εξάρτησης της περιοχής από τις ασιατικές εισαγωγές.

Για παράδειγμα, η Γερμανία διασφάλισε την δημιουργία ενός μέγα-εργοστασίου μικροτσίπ, ωστόσο από νωρίς η Ιταλία είχε κερδίσει έδαφος για την φιλοξενία μιας μονάδας παραγωγής και συσκευασίας. Η ιταλική κυβέρνηση υπό τον Μάριο Ντράγκι διεκδίκησε με ζέση την επένδυση προσφέροντας λίαν ελκυστικούς όρους, προσβλέποντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση της χώρας στον τεχνολογικό χάρτη.

Η ιταλική μονάδα υπολογίζεται να είναι έτοιμη το αργότερο μέχρι το 2027 και θα οδηγήσει στη δημιουργία 1.500 νέων θέσεων εργασίας, ενώ άλλες 3.500 θέσεις θα δημιουργηθούν σε συνεργαζόμενους προμηθευτές.

Οι δύο περιοχές που έχουν προκριθεί είναι αμφότερες στο βορρά, στο Πιεμέντο και την Βένετο, αν και η τελική απόφαση για την τοποθεσία δεν έχει ληφθεί ακόμη.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια 

Θυμίζουμε πως υπό την πρωτοβουλία του Chips Act, του ευρωπαϊκού πακέτου για την ώθηση του κλάδου των ημιαγωγών, η Κομισιόν ανακοίνωσε πως θα διαθέσει 15 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση μέχρι το 2030. Τα χρήματα αυτά θα έρθουν να προστεθούν στα περίπου 30 δισ. ευρώ που ορίζει το NextGenerationEU για νέες δημόσιες επενδύσεις.

Η ίδια η Ιταλία έχει χαράξει ένα σχέδιο ύψους 4,15 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για την προσέλκυση νέων επενδύσεων στον τεχνολογικό κλάδο, σε έργα πρωτοπορίας και μικροτσίπ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI