Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πιέζουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δημιουργήσει το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, οι Big Tech, θα αναλάβουν μέρος του κόστους της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην κοινή επιστολή, την ύπαρξη της οποίας αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Reuters, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών σημειώνουν ότι στους έξι μεγαλύτερους παρόχους διαδικτυακού περιεχομένου αντιστοιχεί το 55% της διαδικτυακής κίνησης στην Ένωση.
«Έκκληση για νομοθετική πρόταση»
«Αυτό δημιουργεί συγκεκριμένα, πρόσθετα κόστη για τις ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις σε επίπεδο χωρητικότητας, σε μία εποχή όπου έχουν ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά για την επέκταση των δικτύων τους, τόσο με την τεχνολογία 5G όσο και με τα προγράμματα Fiber-To-The-Home», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω έγγραφο.
«Κάνουμε έκκληση για μία νομοθετική πρόταση… που θα εξασφαλίζει ότι όλοι οι παίκτες της αγοράς θα συνεισφέρουν στα κόστη των ψηφιακών υποδομών», καταλήγει η επιστολή.
Όπως σημειώνει το Reuters, δύο στελέχη της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν λεπτομέρειες της κοινής πρότασης, ενώ δεν υπήρξε σχολιασμός εκ μέρους των κυβερνήσεων Γαλλίας και Ισπανίας.
Κάθε νομοθετική πρόταση θα πρέπει «να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη μεταξύ των χρηστών σύμφωνα με τους κανόνες ουδετερότητας του δικτύου, η οποία είναι μια βασική αρχή που πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε», αναφέρεται στην κοινή επιστολή.
Διαβάστε ακόμα: Στη «μέγγενη» της Κομισιόν οι Big Tech – Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο
Η παραδοχή
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο στελέχη της Κομισιόν είχαν παραδεχθεί ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο οι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως οι Alphabet (Google), Meta και Netflix θα έπρεπε να επωμιστούν μέρος του κόστους αναβάθμισης των υπαρχόντων δικτύων.
Υπήρξε μάλιστα η «επισήμανση» οι ευρωπαϊκές εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών όπως και οι μεγάλοι πάροχοι περιεχομένου να έχουν δίκαια μερίδια στα κόστη που αφορούν στα δίκτυα.
Διαβάστε ακόμα: Εσείς, πόσα θα κερδίζατε αν εργαζόσασταν στην Google ή την Apple;
Τα υπέρ και τα κατά
Σύμφωνα με μελέτη της ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association), μία ετήσια συνδρομή 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές δικτύων εκ μέρους των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών θα έδινε μία αναπτυξιακή ώθηση της τάξης των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την άλλη πλευρά ομάδες ακτιβιστών προειδοποιούν ότι ο εξαναγκασμός των Big Tech να πληρώσουν για τα δίκτυα που χρησιμοποιούν θα μπορούσε δυνητικά να απειλήσει τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ουδετερότητας στη χρήση του Διαδικτύου.
Latest News
Γιατί η Blackstone στρέφεται στο Τόκιο - Στα σκαριά νέες επενδύσεις
Η Blackstone, η κορυφαία εταιρεία εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως έχει συνάψει οριστικές συμφωνίες για την εξαγορά του Tokyo Garden Terrace Kioicho
Ο πόλεμος των Μέρντοχ - Δεν έχουν τέλος οι διαμάχες για το μέλλον της αυτοκρατορίας
Μια δικαστική απόφαση που απέρριψε μια προσπάθεια αναθεώρησης του οικογενειακού καταπιστεύματος, αφήνει τον Ρούπερτ Μέρντοχ και τα παιδιά του σε πόλεμο
Πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 14 δισ δολ απο την Τ-Mobile στις ΗΠΑ
Η T-Mobile καθώς και άλλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως η Verizon και η AT&T συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων μερισματούχων στις ΗΠΑ
Ευνοϊκά δάνεια 7,7 δισ. δολ. έλαβε εντός του 2024 η Τουρκία
Η Τουρκία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αναμένει νέα χρηματοδότηση απο την Παγκόσμια Τράπεζα
Κανένα φως στο... τούνελ - Η Hershey απέρριψε και τη δεύτερη πρόταση της Mondelēz
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Mondelēz επιδιώκει ένα deal με την Hershey - Το 2016, εγκατέλειψε τις συζητήσεις για πιθανή εξαγορά
Η νίκη Τραμπ και το πάρτι στις αγορές - Πώς ανακατεύεται η τράπουλα
Η δραστηριότητα των αγορών «εξερράγη» μετά την νίκη Τραμπ καθώς οι traders πόνταραν σε μια πιο φιλική προς τις επιχειρήσεις προσέγγιση
ABN Amro: Πότε θα επιβληθούν οι δασμοί Τραμπ - Οι επιπτώσες για την Ελλάδα
Οι επικείμενοι δασμοί Τραμπ στην Κίνα αναμένεται να εφαρμοστούν λίγους μήνες μετά την ορκωμοσία του
Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε ύφεση η βρετανική οικονομία
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη Βρετανία συρρικνώθηκε 0,1% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, όπως και τον Σεπτέμβριο,
Πώς θα κινηθεί η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων - Οι καταλύτες για τα επόμενα βήματα
Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κινείται με βάση τις αξιολογήσεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες που υπάρχουν σε κάθε συνεδρίαση και μετά τον Μάρτιο
Ριζοσπαστικό πείραμα στο Τόκιο για το δημογραφικό μέσω... 4ήμερης εργασίας
Το Τόκιο ξεκινά ριζοσπαστικά πειράματα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα στην Ιαπωνία