Σε συμφωνία κατέληξε η διοίκηση της Lufthansa με το συνδικάτο του προσωπικού εδάφους, απομακρύνοντας την απειλή μιας νέας απεργίας σαν αυτή που διατάραξε την ταξιδιωτική κίνηση της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα οδηγώντας στην ακύρωση τουλάχιστον 1.000 πτήσεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει σημαντικές αυξήσεις σε ένα χρονικό εύρος 18 μηνών, ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να ανταποκριθούν στην εκτόξευση του κόστους ζωής.

Η προειδοποιητική απεργία από το κορυφαίο συνδικάτου του κλάδου των υπηρεσιών στη Γερμανία, το Ver.di, φαίνεται πως άσκησε την κατάλληλη πίεση προς την εργοδοσία της Lufthansa, ώστε ο νέος γύρος συνομιλιών να καταλήξει σε συμφωνία.

Διαβάστε επίσης: Πράσινο φως για κινητοποιήσεις και από τους πιλότους της Lufthansa 

Οι όροι της συμφωνίας 

Σύμφωνα με τους όρους, οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 200 ευρώ το μήνα αναδρομικά από την 1 Ιουλίου, ενώ θα ακολουθήσουν και δύο ακόμη διαδοχικές αυξήσεις. Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα υπάρξει νέα αύξηση κατά 2,5% ή τουλάχιστον 125 ευρώ το μήνα και από την 1η Ιουλίου 2023 επιπλέον μηνιαία αύξηση κατά 2,5%.

Παράλληλα, για τους χαμηλόμισθους ορίστηκε η αύξηση του ωρομισθίου στα 13 ευρώ το μήνα από την 1η Οκτωβρίου, ήτοι πάνω από το νόμιμο ελάχιστο όριο των 12 ευρώ που έχει οριστεί από το γερμανικό κράτος.

Συνολικά για τους χαμηλόμισθους το deal θα κάνει σημαντική διαφορά. Για παράδειγμα για το προσωπικό που εργάζεται στο check-in των αεροδρομίων η συνολική αύξηση θα κυμανθεί μεταξύ 13,6% και 18,4%, αναλόγως και με το πόσα χρόνια εργάζεται κάποιος στην Lufthansa.

Από την πλευρά της η εταιρεία δήλωσε πως η συμφωνία οδηγεί σε μεικτές αυξήσεις ύψους 8,3% για τους εργαζόμενους με μισθούς άνω των 6.500 ευρώ το μήνα και 19,2% για όσους αμοίβονται με περίπου 2.000 ευρώ.

Ανάκαμψη του κλάδου 

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, που κράτησε τους μισθούς καθηλωμένους και οδήγησε σε σημαντικές απολύσεις, η δυναμική ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου φέτος προκάλεσε συμφόρεση στις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια. Αυτό οδήγησε αντιστοίχως σε αύξηση της πίεσης για αυξήσεις, αλλά και προσλήψεις.

Το Ver.di, στην ανακοίνωση του, επεσήμανε πως η συμφωνία καθιστά την Lufthansa ελκυστική ως εργοδότη, κάτι που θα την βοηθήσει να προσελκύσει νέο προσωπικό που το έχει ανάγκη.

Η εταιρεία χθες ανακοίνωσε θετικές προοπτικές για τη χρονιά, με ανάκαμψη της ταξιδιωτικής ζήτησης κυρίως στην Ευρώπη, αύξηση των επιβατών και επιστροφή στην κερδοφορία.

Πάντως, τα προβλήματα για την εργοδοσία της Lufthansa δεν έχουν τελειώσει. Μπορεί να έφτασε σε συμφωνία με το προσωπικό εδάφους, αλλά εκκρεμεί ακόμη η επίτευξη συμφωνίας με τους πιλότους, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα ενέκριναν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων ζητώντας επίσης σημαντική αύξηση των μισθών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή