«Μια ρεαλιστική απάντηση» από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις ιρανικές προτάσεις στις έμμεσες συνομιλίες στη Βιέννη με στόχο την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 της Τεχεράνης με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν για τρίτη ημέρα το Σάββατο, με λίγους να αναμένουν μια σημαντική συμβιβαστική λύση, ενώ το αμφισβητούμενο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης προχωράει με μεγάλη ταχύτητα.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Καλεί το Ιράν να έχει ρεαλιστικές απαιτήσεις αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμασ

«Ο Hossein Amirabdollahian… τόνισε την ανάγκη για μια ρεαλιστική απάντηση των ΗΠΑ στις εποικοδομητικές προτάσεις του Ιράν σε διάφορα ζητήματα για να λειτουργήσει η συμφωνία», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες για τις προτάσεις.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης άφησαν να εννοηθεί ότι ένα σημείο εμπλοκής στις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας μπορεί να είναι η άρνηση του Ιράν να δώσει εξηγήσεις για  ίχνη ουρανίου, όπως ζήτησε ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ), με την Τεχεράνη να επιμένει ότι η πυρηνική συμφωνία είχε απαλλάξει το πυρηνικό της πρόγραμμα από υποτιθέμενες πιθανές στρατιωτικές διαστάσεις.

Οι αξιώσεις

«Σε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες του (προέδρου Εμπραχίμ) Ραΐσι με τους προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας, η σταθερή του θέση ήταν ότι μια τελική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο όταν επιλυθούν και κλείσουν οι αξιώσεις για τις εγγυήσεις», ανέφεραν το Σάββατο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ραΐσι.

Τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας κάλεσαν την Παρασκευή το Ιράν «να μην προβάλλει μη ρεαλιστικές απαιτήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της JCPoA (πυρηνική συμφωνία), συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων του ΙΑΕΑ».

«Το κείμενο βρίσκεται στο τραπέζι. Δεν θα υπάρξει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Το Ιράν πρέπει τώρα να αποφασίσει να ολοκληρώσει τη συμφωνία όσο αυτό είναι ακόμη δυνατό», σύμφωνα με την ευρωπαϊκή ανακοίνωση.

Η Συμφωνία του 2015

Ελάχιστα έχουν απομείνει από το σύμφωνο του 2015 μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Κίνας, το οποίο ήρε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ιρανικής δραστηριότητας εμπλουτισμού που η Δύση φοβάται ότι θα μπορούσε να δώσει ατομικές βόμβες.

Το 2018, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου σκληρές κυρώσεις. Σε απάντηση, η Τεχεράνη – η οποία λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα προορίζεται για την παραγωγή ενέργειας και άλλους ειρηνικούς σκοπούς – παραβίασε τη συμφωνία με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της αναδημιουργίας αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή