Κυβερνήσεις δυτικών χωρών ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία και προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Αγκυρα να πληγεί από μέτρα αντιποίνων, αν βοηθήσει τη Μόσχα να παρακάμψει τις κυρώσεις, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times.

Χθες, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ενισχύσουν την συνεργασία τους στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, των χρηματοοικονομικών και των κατασκευών.

Εξι δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ανησυχούν για την συμφωνία αυτή.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν επιβεβαιώνει ότι θα πληρώνει σε ρούβλια για φυσικό αέριο

Σημειώνεται πως η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα χτυπήσει χώρες που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις, ωστόσο, η ΕΕ ήταν πιο προσεκτική ως προς αυτό.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο συναντήθηκε με Τούρκους αξιωματούχους και τραπεζίτες στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούνιο για να τους προειδοποιήσει να μην γίνουν αγωγός στη διακίνησης παράνουμου ρωσικού χρήματος.

Πιθανή «επίθεση» στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος πρότεινε ότι οι χώρες της Δύσης θα μπορούσαν να καλέσουν τις εταιρείες και τις τράπεζές τους να αποχωρήσουν από την Τουρκία, εάν ο Ερντογάν τηρήσει τις δεσμεύσεις που έδωσε την Παρασκευή – μια εξαιρετικά ασυνήθιστη απειλή εναντίον ενός συμμάχου – μέλους του ΝΑΤΟ/

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μπορούν να αναλάβουν δράση και κατά της Άγκυρας «καλώντας τις δυτικές εταιρείες είτε να τερματίσουν τις σχέσεις τους στην Τουρκία είτε να μειώσουν τις σχέσεις τους με τη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της σχέσης της με τη Ρωσία».

Ωστόσο, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από αρκετούς άλλους αξιωματούχους, οι οποίοι αμφισβήτησαν πώς θα λειτουργούσε πρακτικά και και αν νομικά θα ήταν καλή ιδέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή