Η EDP Renewables, σύναψε συμφωνία για την απόκτηση του 70% της Kronos Solar Projects GmbH (Kronos), έναντι τιμήματος 250 εκατομμυρίων ευρών.

Η Kronos, μια εταιρεία ανάπτυξης ηλιακών συστημάτων με έδρα τη Γερμανία, ανήκει επί του παρόντος εξ ολοκλήρου στους ιδρυτές της, οι οποίοι θα διατηρήσουν ποσοστό 30% στην εταιρεία και θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διαχείρισή της.

Το τίμημα της εξαγοράς θα καταβληθεί κατά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τόκους λόγω επιτευχθέντων στόχων που θα καταβληθούν στους πωλητές κατά την περίοδο 2023-28, ανάλογα με την ηλιακή ισχύ που θα παραδώσει η ομάδα ανάπτυξης της Kronos κατά την περίοδο αυτή. Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης δικαιώματα προαίρεσης αγοράς/πώλησης επί του εναπομείναντος μειοψηφικού μεριδίου 30%, τα οποία μπορούν να ασκηθούν από το 2028 και μετά, με τιμή άσκησης που εξαρτάται από την πορεία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσει η Kronos κατά το εν λόγω έτος.

Διαβάστε ακόμα: Τι προβλέπουν οι ρυθμίσεις για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα

Επέκταση σε Γερμανία και Κάτω Χώρες

Η εν λόγω εξαγορά επιτρέπει στην EDPR, τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, να εισέλθει στις αγορές της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών, οι οποίες επωφελούνται από φιλόδοξους στόχους στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένης της αυξημένης σημασίας που διαδραματίζουν η διασφάλιση του εφοδιασμού και η ενεργειακή ανεξαρτησία.

Η Γερμανία, η οποία αποτελεί την αρχική αγορά της Kronos, αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του εξαγορασθέντος χαρτοφυλακίου ανάπτυξης ηλιακής ενέργειας και η κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα το “Easter Package” που χαρακτηρίζεται από φιλόδοξους στόχους δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με ΑΠΕ εγκατεστημένης ισχύος 360 GW έως το 2030.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Γερμανία έχει δεσμευτεί να εγκαταστήσει 155 GW ηλιακής ισχύος, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 40% των αναμενόμενων προσθηκών ηλιακής ισχύος στην ΕΕ και καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες ηλιακές αγορές στον κόσμο. Με τη συμφωνία αυτή, η EDPR επεκτείνει την παρουσία της σε 12 αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες συνολικά αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της αναμενόμενης προσθήκης ηλιακής ισχύος στην ΕΕ έως το 2030.

Επιπλέον, η είσοδος σε αυτές τις νέες αγορές προσφέρει ευκαιρίες επέκτασης όχι μόνο στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αλλά και σε άλλες τεχνολογίες, όπως η αιολική ενέργεια μέσω της υβριδοποίησης, νέων αιολικών αγωγών, του υδρογόνου και των τεχνολογιών αποθήκευσης.

Διαβάστε ακόμα: Πλούσιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα υπεράκτια αιολικά, αλλά με αχανές… θεσμικό πλαίσιο

Το χαρτοφυλάκιο της Kronos

Η Kronos διαθέτει μια ευέλικτη ομάδα ανάπτυξης με πολυετή τεχνογνωσία που απορρέει από μια πορεία που υπερβαίνει τα 1,4 GW με 80 έργα που τέθηκαν επιτυχώς σε λειτουργία και ένα χαρτοφυλάκιο ηλιακών έργων συνολικής ισχύος 9,4 GW (7,5 GWac) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης στη Γερμανία (4,5 GW), τη Γαλλία (2,7 GW), τις Κάτω Χώρες (1,2 GW) και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,9 GW). Από τα συνολικά 9,4 GW των υπό ανάπτυξη έργων, τα 0,2 GW είναι έτοιμα προς υλοποίηση.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες συνήθεις υπάρχουσες προϋποθέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή