Να μην προβούν σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών ή άλλων μη στρατιωτικών πλοίων και λιμενικών εγκαταστάσεων που συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και λιπασμάτων δεσμεύονται τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία.

Πρόκειται για μία από τις ρήτρες που περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο εμπόλεμες πλευρές, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Οι συντεταγμένες

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, η συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών της Ουκρανίας επιβλέπεται από ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελείται από Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και στελέχη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, το ΚΚΣ θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη πορεία των πλοίων μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Οι συντεταγμένες θα κοινοποιούνται στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον τουρκικό στρατό για την αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου.

Απόσταση ασφαλείας 10 ν.μ.

«Κανένα στρατιωτικό σκάφος, αεροσκάφος ή UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) δεν θα πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων ένα εμπορικό πλοίο που διέρχεται από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, εξαιρουμένων των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας», αναφέρεται στη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Meta: Γιατί μπλόκαρε την ενημέρωση στον Καναδά
Διεθνή |

Πώς το μπλοκάρισμα ελλοχεύει κινδύνους για την ενημέρωση - Τι έγινε στον Καναδά

Το μπλοκάρισμα των συνδέσμων ειδήσεων έχει οδηγήσει σε βαθιές και ανησυχητικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Καναδοί χρήστες του Facebook ασχολούνται με πληροφορίες σχετικά με την πολιτική - και όχι μόνο...