Με τον πληθωρισμό βρίσκονται αντιμέτωπες οι κυβερνήσεις διεθνώς, καθώς  η διαταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, που προκλήθηκε από την πανδημία και οι επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγούν ανοδικά τις τιμές της ενέργειας, των εμπορευμάτων αλλά και των βασικών ειδών διαβίωσης.

Στη μάχη για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν με αυξήσεις επιτοκίων, που έχουν ως κύριο στόχο την συγκράτηση των τιμών και στην συνέχεια την αποκλιμάκωσή τους. Πέρα όμως από την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα, σε πολλές περιπτώσεις δημοσιονομικού χαρακτήρα, για να ανακουφίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ακρίβεια.

Διαβάστε επίσης: ΟΟΣΑ: Στο 10,3% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο

Τα μέτρα συγκέντρωσε το ειδησιογραφικό πρακτορείο Reuters και είναι τα ακόλουθα :

Αμερική

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την Κυριακή τον «Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 430 δισ. δολαρίων, το οποίο μεταξύ άλλων μειώνει το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αυξάνει ορισμένους εταιρικούς φόρους και εισάγει μέτρα φορολογικής εκπτώσεων για την ενθάρρυνση της ενεργειακής απόδοσης.

Στη Λατινική Αμερική, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο  και οι νομοθέτες πιέζουν τον κρατικό ενεργειακό κολοσσό Petrobras  να μειώσει περαιτέρω τις τιμές της βενζίνης. Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Ιούλιο δύο φορές μείωση των τιμών, που αθροιστικά διαμορφώνεται στο 9%, με αποτέλεσμα η τιμή της βενζίνης να φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Έρχεται τρίτη επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων του για την παγκόσμια οικονομία

Ευρώπη

Η Γερμανία σχεδιάζει να επιβάλει φόρο στην τιμή του φυσικού αερίου για όλους τους καταναλωτές από την 1η Οκτώβρη.  Τον Ιούλιο ανακοίνωσε την κρατική διάσωση  ύψους 15 δισ. ευρώ για την Uniper, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου της χώρας. Είχε επίσης προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας στη βενζίνη και στο ντίζελ, ενώ παράλληλα μείωσε το κόστος των δημόσιων μεταφορών.

Το κοινοβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε στις 3 Αυγούστου δημοσιονομικό πακέτο μέτρων ύψους 20 δισ. ευρώ, το οποίο αυξάνει τις συντάξεις και ορισμένες κοινωνικές παροχές και επιτρέπει στις εταιρείες να καταβάλλουν στους εργαζομένους υψηλότερες αφορολόγητες πληρωμές μπόνους, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Η Ιταλία ενέκρινε στις 4 Αυγούστου πακέτο βοήθειας ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ, που αφορά στη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δαπανήσει από τον Ιανουάριο 35 δισ. ευρώ για την άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και της βενζίνης.

Η Πολωνία εισήγαγε τον Ιούλιο το  σύστημα ελάφρυνσης «διακοπών πληρωμών» για ιδιώτες που έχουν ενυπόθηκα δάνεια σε πολωνικά ζλότυ, επιτρέποντάς τους να παραλείπουν πληρωμές για οκτώ μήνες σε διάστημα δύο ετών.

Ασία

Η  Ινδία επέβαλε τον Μάιο περιορισμούς στις εξαγωγές ειδών διατροφής, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού και της ζάχαρης, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% του δείκτη τιμών καταναλωτή, και μείωσε τους φόρους στις εισαγωγές βρώσιμων ελαίων.

Η Ιαπωνία από τον Απρίλιο εφαρμόζει πλέγμα μέτρων ανακούφισης ύψους 103 δισ. δολαρίων για να αμβλύνει το οικονομικό πλήγμα από την αύξηση του κόστους, το οποίο αποτελείται από επιδοτήσεις για τη συγκράτηση των τιμών της βενζίνης και πληρωμές σε μετρητά σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και παιδιά. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα έχει διαμηνύσει ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, εάν οι αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης συνεχιστούν.

Μέση Ανατολή

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν στις αρχές Ιουλίου αύξηση δαπανών κοινωνικής πρόνοιας. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διπλασίασαν την οικονομική στήριξη σε οικογένειες των Εμιράτων με χαμηλό εισόδημα, ενώ ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας διέταξε τη διάθεση 5,32 δισ. δολαρίων για την ανακούφιση των νοικοκυριών.

Η Τουρκία στις αρχές Ιουλίου  προχώρησε σε αύξηση 30% του κατώτατου μισθού, η οποία προστέθηκε στην αύξηση κατά 50% που σημειώθηκε στο τέλος του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως