Κλινικές δοκιμές για το νέο σκεύασμα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ξεκινούν μέσα στο μήνα οι Pfizer/BioNTech, με την κοινοπραξία να προβλέπει εκ νέου αύξηση της ζήτησης για τα ανανεωμένα εμβόλια μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Το νέο σκεύασμα θα καλύπτει τις υποπαραλλαγές της Όμικρον, BA.4 και ΒΑ.5 που «καλπάζουν» το διάστημα αυτό και στις οποίες αποδίδεται η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Οι υποπαραλλαγές παρακάμπτουν την ανοσία – Εμβόλια από Οκτώβρη

Η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή του EMA έχει δηλώσει πως απαιτεί την ολοκλήρωση των σχετικών κλινικών δοκιμών πριν συζητήσει και δώσει έγκριση για τα νέα εμβόλια. Αντιθέτως η αμερικανική αρχή του FDA έχει υποστηρίξει πως ενδέχεται να εγκρίνει τα νέα εμβόλια, όσο ακόμη «τρέχουν» οι κλινικές δοκιμές.

Χαμηλές επιδόσεις για το β’ τρίμηνο

Την αποκάλυψη για την άμεση έναρξη των κλινικών δοκιμών έκανε η γερμανική BioNTech στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου. Οι πωλήσεις και τα κέρδη της εταιρείας κινήθηκαν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, καθώς παρατηρείται μείωση του εμβολιαστικού κύματος, όμως εκτιμάται πως οι εμβολιασμοί θα ενισχυθούν και πάλι, όταν διατεθούν στο κοινό τα νέα σκευάσματα.

Οι πωλήσεις της εταιρείας κινήθηκαν στα 3,2 δισ. ευρώ, ήτοι χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 4 δισ. ευρώ, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 6,87 ευρώ, αντί των προβλεπόμενων 7,27 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο έφτασαν τα 1,7 δισ. ευρώ.

Πάντως, το συνολικό guidance για τη χρονιά θα παραμείνει θετικό, με ετήσια έσοδα μεταξύ 13 και 17 δισ. ευρώ. Η διαφορά είναι πως μέρος των εσόδων που προβλέπονταν κατά το πρώτο μισό του έτους, θα έρθουν κατά το δεύτερο μισό του έτους, λόγω και της δρομολόγησης της χρήσης των νέων εμβολίων.

Ο καρκίνος είναι ο επόμενος στόχος

Μεγάλο μέρος των κερδών που έχει διασφαλίσει η BioNTech από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το έχει διοχετεύσει σε επενδύσεις για νέα φάρμακα και εμβόλια. Στην κορυφή των στόχων της είναι η χρήση της τεχνολογίας των CAR-T cells για θεραπείες κατά του καρκίνου. Μόνο για τη φετινή χρονιά οι δαπάνες για έρευνα θεραπειών κατά του καρκίνου θα φτάσουν τα 1,4-1,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή