Τα βελτιωμένα αποτελέσματα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου αντανακλούν τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στη μείωση ρίσκου και την αναδιάρθρωση τα τελευταία χρόνια μαζί με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την παγκόσμια πανδημία COVID-19, επισημαίνει σε έκθεσή της η DBRS Morningstar. Προσθέτει ωστόσο ότι, η θετική δυναμική (momentum) είναι πιθανό να επιβραδυνθεί λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας.

ΟΛΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ DBRS

Τα βασικά σημεία της έκθεσης της DBRS

• Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με καθαρή ζημία 4 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2021, λόγω των υψηλότερων εσόδων, των χαμηλότερων λειτουργικών εξόδων και του μειωμένου πιστωτικού κόστους.

• Τα έσοδα διατηρήθηκαν καλά παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) λόγω της μείωσης του κινδύνου, που υποστηρίζεται από καθαρές προμήθειες, εμπορικές συναλλαγές και άλλα έσοδα. Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να δώσει ώθηση στις ΝΙΙ των ελληνικών τραπεζών λόγω της ταχύτερης ανατιμολόγησης των περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τις υποχρεώσεις.

• Τα LLPs και το κόστος κινδύνου μειώθηκαν σημαντικά το πρώτο εξάμηνο του 2022, χάρη στη σημαντική βελτίωση του προφίλ κινδύνου. Οι μετρήσεις ποιότητας του ενεργητικού συνέχισαν να βελτιώνονται, υποστηριζόμενες από το σχηματισμό αρνητικών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) και τη δημιουργία νέων δανείων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

• Αφού επηρεάστηκαν σημαντικά από την επιταχυνόμενη απορρόφηση κινδύνου το 2020 και το 2021, τα κεφάλαια άρχισαν να αυξάνονται το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Διαβάστε επίσης – DBRS: Στο 3,9% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022

«Με το μεγαλύτερο μέρος της προγραμματισμένης διαδικασίας εκκαθάρισης δανείων να έχει ήδη απορροφηθεί, θεωρούμε ότι η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα επωφεληθεί από τη βελτίωση της εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων στο μέλλον, χάρη στα υψηλότερα έσοδα στο πλαίσιο των σταδιακά υψηλότερων επιτοκίων και της υγιούς παραγωγής νέων δανείων, καθώς και μειωμένο πιστωτικό κόστος. Ωστόσο, οι έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ενδέχεται να συμβάλουν σε επιβράδυνση της οικονομίας και να προσθέσουν πίεση στην πιστωτική ποιότητα μεσοπρόθεσμα, απορροφώντας επομένως μέρος της θετικής δυναμικής», δήλωσε ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της DBRS Morningstar.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις