Στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών ανήλθε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Ιούλιου, λαμβάνοντας ώθηση από την σημαντική αύξηση στις τιμές του χοιρινού, ωστόσο διαμορφώθηκε στο ποσοστό χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 2,7% τον Ιούλιο, έναντι προβλέψεων για 2,9%.

Οι τιμές του χοιρινού κρέατος, το οποίο αποτελεί βασικό είδος διατροφής στη χώρα, αυξήθηκαν κατά 20,2% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση  από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Διαβάστε επίσης – Κίνα: Πώς ο πληθωρισμός άλλαξε το μενού της KFC

Σε μηνιαία βάση αυξήθηκαν κατά 25,6% , σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από μήνα σε μήνα στην ιστορία.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο Μπιαν Σουάνγκ, αναλυτής γεωργικών προϊόντων στη Nanhua Futures, υπογράμμισε ότι η απροθυμία των αγροτών να πουλήσουν – με την ελπίδα να πάρουν υψηλότερες τιμές στο μέλλον – συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του χοιρινού κρέατος τον Ιούλιο.

Διαβάστε επίσης – Κίνα: Πλήγμα στις επιχειρήσεις η νέα έξαρση κορωνοϊού

Το βλέμμα στις ΗΠΑ

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων, οι τιμές μειώθηκαν σε μηνιαία βάση μη κατά 0,1%.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των ΗΠΑ, οι οποίες πρόκειται να δημοσιεύσουν τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή εντός της ημέρας. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones αναμένουν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 8,7% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, από 9,1% τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού της Κίνας συνέχισαν να μετριάζονται, φθάνοντας επίσης κάτω από τις προσδοκίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή