Kαθώς οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας και ενώ η Κίνα έχει ξεκινήσει να επιβάλει σημαντικές κυρώσεις κατά της Ταϊβάν, ειδικοί στον τομέα ανησυχούν σχετικά με το πώς θα κινηθεί η Ευρώπη και το ποια θα είναι η θέση που θα λάβει η Γηραιά ήπειρος επί του ζητήματος.

Δημοσίευμα του politico αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία των σχέσεων Ταϊβάν και Ευρώπης, καθώς η Ταϊβάν αποτελεί σημαντικό τεχνολογικό εταίρο της τελευταίας.

Παράλληλα, καθώς η Κίνα αυξάνει τις πιέσεις σε Ταϊβάν και ΗΠΑ, η αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας της ευρωπαϊκής ηπείρου κινδυνεύει από τα διασταυρούμενα πυρά.

Η τεχνολογική σημασία της Ταϊβάν

Με την Ταϊβάν να διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ημιαγωγών στον κόσμο, την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτή για τον εφοδιασμό της σε τσιπ – εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται, πλέον, παντού, από smartphone μέχρι και laptop.

Παράλληλα, η εν λόγω εταιρεία θεωρείται πρωτοπόρα στον τομέα της – μαζί με τη Samsung– καθώς παράγει τσιπ πέντε νανομέτρων ή μικρότερα, τα οποία θεωρείται ότι θα αποτελέσουν το «κλειδί» στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.

Πώς επηρεάζεται η Ευρώπη

Εντούτοις, οι εντάσεις Κίνας – Ταϊβάν έχουν προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τόσο του Πεκίνου όσο και των Βρυξελλών.

Κορυφαίοι Κινέζοι οικονομολόγοι έχουν ήδη καλέσει το Πεκίνο να καταβάλλει όλες τις αναγκαίες προσπάθειες να «αποκτήσουν» την εταιρεία.

Ανήσυχοι, ωστόσο, φαίνονται δυτικοί παρατηρητές σχετικά με το ενδεχόμενο υλοποίησης της εν λόγω έκκλησης, τονίζοντας ότι η TSMC βασίζεται, πρωτίστως, σε άλλες εταιρείες για την εξασφάλιση του τεχνολογικού της εξοπλισμού, όπως η ολλανδική εταιρεία ASML, με την ευρωπαϊκή ήπειρο να αποκτά, έτσι, σημαντικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.

Το ενδεχόμενο, ωστόσο, πλήρους διακοπής της παραγωγής τσιπ από την Ταϊβάν είναι πιθανό να παρακινήσει τους Ευρωπαίους νομοθέτες και τις επιχειρήσεις να επιταχύνουν τα σχέδιά τους για την επαναφορά μέρους της παραγωγής τσιπ στα ευρωπαϊκά εδάφη καθώς και να διπλασιάσουν το μερίδιο αγοράς της Ευρώπης στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας των ημιαγωγών.

Οι κινήσεις του μπλοκ των 27

Τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια ύψους 43 δισ. ευρώ για την παραγωγή τσιπ, με σκοπό να προσελκύσει κορυφαίους παραγωγούς στην επικράτειά της.

Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα, καθώς η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κανόνες της για τις κρατικές ενισχύσεις δεν θα παραβιαστούν με την πάροδο του χρόνου.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει, με κάθε τρόπο και με ιδιαίτερη πειθώ, να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταιρειών, παγκοσμίως, ώστε να αποφασίσουν μεταφέρουν την παραγωγή τους στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Παρόλο που η Ευρώπη έχει καταφέρει να προσελκύσει νέες επενδύσεις, τους τελευταίους μήνες, από εταιρείες, όπως η Intel, στη Γερμανία, η STMicroelectronics ή και η GlobalFoundries, στη Γαλλία, η TSMC δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση σχετικά με μετατόπιση της παραγωγής της στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Aντιθέτως, η εν λόγω εταιρεία επέλεξε να ανοίξει νέο εργοστάσιο στην Ιαπωνία και την Αριζόνα, στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή