Την επιβολή οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων κατά της Ταϊβάν ανακοίνωσε το Πεκίνο, αντιδρώντας  στην επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι  στην νήσο.

Ειδικότερα, από σήμερα Τετάρτη αναστέλλει τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν και διακόπτει τις εισαγωγές φρούτων και προϊόντων ψαριών από το αυτοδιοικούμενο νησί. Υπενθυμίζεται, ότι από τη Δευτέρα -ως προειδοποίηση για τη φημολογούμενη τότε επίσκεψη-  τα κινεζικά τελωνεία είχαν αναστείλει τις εισαγωγές από 35 Ταϊβανέζους εξαγωγείς μπισκότων και αρτοσκευασμάτων.

Διαβάστε επίσης – H δύσκολη οικονομική κατάσταση της Κίνας αυξάνει τους κινδύνους της επίσκεψης Πελόζι

Όπως σημειώνει το Reuters, επικαλούμενο στοιχεία των κινεζικών τελωνείων, το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, οι εισαγωγές της Κίνας από την Ταϊβάν έφτασαν τα 122,5 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 7,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα κορυφαία εισαγόμενα προϊόντα περιλάμβαναν ολοκληρωμένα κυκλώματα και ηλεκτρονικά εξαρτήματα.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές φυσικής άμμου – που χρησιμοποιείται ευρέως για κατασκευές και σκυρόδεμα – στην Ταϊβάν αναστέλλονται από την Τετάρτη.

Τον Μάρτιο του 2007, η Κίνα διέκοψε τις εξαγωγές φυσικής άμμου στην Ταϊβάν λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Η απαγόρευση κράτησε για ένα χρόνο. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Κίνας, περισσότερο από το 90% των εισαγωγών φυσικής άμμου της Ταϊβάν προέρχονταν από την Κίνα το 2007.

Διαβάστε επίσης: Νάνσι Πελόζι: Τέσσερα συμπεράσματα από την παρουσία της στην Ταϊβάν

Φρούτα και Ψάρια

Η Κίνα διέκοψε επίσης τις εισαγωγές εσπεριδοειδών, και διαφόρων ψαριών από την Ταϊβάν, μια αναστολή που όπως είπε οφειλόταν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν στα εσπεριδοειδή, ενώ ισχυρίστηκε του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν στη συσκευασία ορισμένων κατεψυγμένων προϊόντα ψαριών τον Ιούνιο.

Οι κορυφαίες εισαγωγές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων της Κίνας από την Ταϊβάν περιλαμβάνουν θαλασσινά, καφέ, γαλακτοκομικά προϊόντα, ποτά και ξύδι.

Τον Ιανουάριο-Ιούνιο, τα βασικότερα προϊόντα εισαγωγής γεωργικών και τροφίμων της Κίνας από την Ταϊβάν ήταν ψάρια και άλλα θαλασσινά, φθάνοντας τα 399 εκατομμύρια γιουάν (59 εκατομμύρια δολάρια).

Νωρίτερα φέτος, η Κίνα ανέστειλε τις εισαγωγές σφυρίδας από την Ταϊβάν, λέγοντας ότι είχε εντοπίσει απαγορευμένες χημικές ουσίες.

Πέρυσι, το Πεκίνο ανέστειλε επίσης τις εισαγωγές ανανά και μήλων από το νησί, επικαλούμενο ανησυχίες για τα παράσιτα.

Στο στόχαστρο δύο ιδρύματα

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης «πειθαρχικά μέτρα» εναντίον δύο ιδρυμάτων της Ταϊβάν, τα οποία ισχυρίστηκε ότι είχαν εμπλακεί επιθετικά σε αυτονομιστικές δραστηριότητες υπέρ της ανεξαρτησίας.

Τα δύο ιδρύματα – το Ίδρυμα για τη Δημοκρατία της Ταϊβάν και το Ταμείο Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης του Υπουργείου Εξωτερικών της Ταϊβάν – δεν θα μπορούν να συνεργάζονται με οποιουσδήποτε οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες στην ηπειρωτική χώρα.

Η Κίνα θα τιμωρήσει οποιουσδήποτε οργανισμούς, εταιρείες και ιδιώτες της ηπειρωτικής χώρας παρέχουν οικονομική υποστήριξη ή εξυπηρετούν τα δύο ιδρύματα, ανέφερε το Xinhua, προσθέτοντας ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα εάν χρειαστεί.

Επιπλέον, οποιαδήποτε συμφωνία ή συνεργασία μεταξύ τεσσάρων συγκεκριμένων εταιρειών της Ταϊβάν και εταιρειών της ηπειρωτικής χώρας δεν επιτρέπεται λόγω των δωρεών τους στα δύο ιδρύματα.

Στα στελέχη των τεσσάρων ταϊβανέζικων εταιρειών – της παραγωγής ηλιακής ενέργειας Speedtech Energy Co., της Hyweb Technology Co., της παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού Skyla και της εταιρείας διαχείρισης στόλου οχημάτων ψυχρής αλυσίδας SkyEyes – θα απαγορευτεί η είσοδος στην ηπειρωτική Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή