Κανένα όφελος ως προς την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας δεν θα έχει η τήρηση επιπλέον αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας.

Την επισήμανση αυτή κάνουν οι περισσότεροι ηλεκτροπαραγωγοί ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να σχολιάσουν το «Προληπτικό Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια Εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο», το οποίο μεταξύ άλλων προτείνει ως μέτρο τη θέσπιση αποθήκευσης ποσοτήτων ισχύος 1,14 Τεραβατώρων σε υπόγεια υποδομή της Ιταλίας. Η ΡΑΕ υπενθυμίζεται, ότι έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση στο πλαίσιο του Κανονισμού της Κομισιόν που προβλέπει ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να τηρούν αποθέματα ασφαλείας σε τέτοιες αποθήκες. Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμες καθιέρωσε σειρά εξαιρέσεων όπως π.χ. η αποθήκευση ποσοτήτων LNG.

Στη διαβούλευση, λοιπόν, η πλειονότητα των ηλεκτροπαραγωγών είναι αντίθετη σε μία τέτοια υποχρέωση.

Για την ακρίβεια ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) διατυπώνει τη θέση πως η συγκεκριμένη δράση που εισηγείται η ΡΑΕ «είναι ασύμφορη για τον τελικό καταναλωτή αλλά και περιοριστική (πχ γιατί επιλέγεται η Ιταλία και όχι κάποια άλλη αποθήκη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;)».

Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ «η πρόταση της ΡΑΕ δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στους καταναλωτές φυσικού αερίου, στους συμμετέχοντες στην αγορά και γενικά στην εθνική οικονομία. Ο λόγος είναι ότι η περιορισμένη δυναμικότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ιταλία μειώνει κατά πολύ τα οφέλη της αποθήκευσης φυσικού αερίου για λογαριασμό της Ελλάδας σε υπόγεια εγκατάσταση στην Ιταλία, ενώ αντίθετα τα διαχειριστικά κόστη μιας τέτοιας δράσης θα ήταν ιδιαίτερα υψηλά».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εταιρεία ΗΡΩΝ: «Το προσδοκώμενο όφελος από την εν λόγω δράση είναι αμελητέο για την κατοχύρωση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μας, ενώ το κόστος της για τους συμμετέχοντες που στη συνέχεια θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού δυσανάλογα υψηλό».

Ο Διαχειριστής

Η Motor Oil από τη μεριά της θεωρεί πως αυτή η υποχρέωση θα πρέπει να αναληφθεί από τον ΔΕΣΦΑ: «Η διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε υποδομή αποθήκευσης της Ιταλίας θα πρέπει να γίνεται από τον Διαχειριστή ΕΣΦΑ και να τίθεται σε διάθεση από αυτόν στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο οι τιμές εξισορρόπησης θα αντικατοπτρίζουν τα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης με αντικειμενικό τρόπο και επίσης όλοι οι χρήστες ΕΣΦΑ θα έχουν την ίδια πρόσβαση και θα μπορούν να προβαίνουν σε συναλλαγές φυσικού αερίου εκμεταλλευόμενοι το χαρτοφυλάκιό τους».

Αντίστοιχο με τον ΕΣΑΗ ερώτημα σχετικά με τους λόγους επιλογής της Ιταλίας για την αποθήκευσης αερίου απευθύνει και η Mytilineos, η οποία επιπροσθέτως σημειώνει: «Το προσδοκώμενο όφελος από την προτεινόμενη Δράση είναι απολύτως αμελητέο (μόλις 7.5 Γιγαβατώρες ανά ημέρα), και κατά τούτο κρίνεται εντελώς δυσανάλογη η επιβάρυνση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς».

Οι βιομηχανίες

Στην ίδια διαβούλευση οι εταιρείες Mytilineos, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Λιπασμάτων ζητούν από τη ΡΑΕ να εξαιρεθούν τα εργοστάσια τους από το ενδεχόμενο επείγουσας διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Η μεν πρώτη εταιρεία αναφερόμενη στο «Αλουμίνιο της Ελλάδος» περιγράφει στην επιστολή της τα τεχνικά προβλήματα, τις υλικές ζημιές και τη δυσκολία επανεκκίνησης του εργοστασίου της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υποστηρίζει δε, πως τα διαφυγόντα κέρδη θα ανέλθουν σε ετήσια βάση στα 650 εκ. ευρώ, ενώ μιλά και για επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ δε και ο ΣΕΒΛ, ζητούν εξαίρεση από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου καθώς υποστηρίζουν πως το συγκεκριμένο καύσιμο το χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή λιπασμάτων, απαραίτητων για την εγχώρια αγροτική οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης