Μετά από μήνες αντεγκλήσεων και συνεχών αρνήσεων, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγκάστηκε σήμερα να προσέλθει στην εισαγγελία της Νέας Υόρκης προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο (μιας ακόμη) έρευνας που διεξάγεται εναντίον του. Όμως με εριστικό τόνο ο πρώην πλανητάρχης αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση του έγινε, κάνοντας χρήση της λεγόμενης Πέμπτης Τροπολογίας του αμερικανικού συντάγματος που επιτρέπει σε κάποιον να μην απαντήσει για να μην ενοχοποιήσει τον εαυτό του.

«Κάποτε είχα πει “αν κάποιος είναι αθώος, γιατί να επικαλεστεί την Πέμπτη Τροπολογία”. Τώρα γνωρίζω την απάντηση στην ερώτηση αυτή. Όταν η οικογένεια σου, η εταιρεία σου και όλος ο κόσμος γύρω σου έχουν γίνει στόχος ενός αβάσιμου και με πολιτικά κίνητρα κυνηγιού μαγισσών, με τη στήριξη δικηγόρων, εισαγγελέων και media που διασπείρουν fake news, δεν υπάρχει άλλη επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Τραμπ στο ανακοινωθέν που διάβασε, εμφανώς ενοχλημένος.

Διαβάστε επίσης: Θα παραπεμφθεί ο Τραμπ στη δικαιοσύνη;

«Ακολουθώντας την συμβουλή των δικηγόρων μου και για όλους τους άνωθεν λόγους, αρνούμαι να απαντήσω σε ερωτήσεις επικαλούμενος τα δικαιώματα και τα προνόμια που έχει κάθε πολίτης από το Αμερικανικό Σύνταγμα» τόνισε. Κατόπιν αποχώρησε, δίχως να μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό του προς τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την εισαγγελία.

Η έρευνα της Νέας Υόρκης 

Η υπόθεση της Νέας Υόρκης είναι μια από τις πολλές νομικές περιπέτειες που αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη αφορά τις επιχειρηματικές πρακτικές που είχε ακολουθήσει στο παρελθόν με σημείο αιχμής το αν ο ίδιος και τα παιδιά του είχαν πει ψέματα ενόρκως αναφορικά με την αξία των ακινήτων που ανήκουν στην αυτοκρατορία Τραμπ.

Με βάση την φημολογούμενη περιουσία του ο κύριος Τραμπ διασφάλισε φήμη, πολιτικό κύρος, αλλά και καλύτερη πρόσβαση σε επιπλέον επενδύσεις και δανειοδοτήσεις για διάφορα επιχειρηματικά του project. Ωστόσο, προς τις φορολογικές αρχές πιθανολογείται ότι υποβάθμιζε εσκεμμένα την αξία των ακινήτων που διέθετε για να πληρώνει μικρότερους φόρους.

Η εισαγγελέας Λετίσια Τζέιμς προσπαθεί να ρίξει φως στα οικονομικά της οικογένειας, μια επιχείρηση στην οποία ο Τραμπ αντιστεκόταν και φαίνεται πως θα συνεχίσει να αντιστέκεται σθεναρά, παρά το γεγονός ότι επιμένει πως δεν έχει κάνει κάποια παρατυπία. Αντιστεκόταν δε, επί μήνες στην κλήση να προσέλθει για ένορκη κατάθεση στην εισαγγελία, κάτι που έχουν κληθεί να κάνουν και όλα τα παιδιά του.

Σωρεία υποθέσεων εναντίον του 

Το όλο θέμα δε, ήρθε σε ένα διάστημα που συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την πρωτοφανή έφοδο κλιμακίου του FBI στο σπίτι του στο Παλμ Μπετς της Φλόριντα, την Τρίτη, σε εκτέλεση εντάλματος έρευνας, αλλά χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό για ποια από τις έρευνες που διεξάγονται εναντίον του πρώην προέδρου.

Πραγματικά, ο κύριος Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με περισσότερες έρευνες εναντίον του σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο πρώην πρόεδρο. Πέρα από την υπόθεση που «τρέχει» στη Νέα Υόρκη, το υπουργείο Δικαιοσύνης συνεχίζει να ερευνά τον ρόλο του στην επίθεση στο Κογκρέσο, στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για τα τραγικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2020. Επίσης εισαγγελέας της Ουάσιγκτον σχηματίζει κατηγορητήριο εναντίον του για υποθέσεις απάτης. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ερευνά την ανάμειξη του στην υπόθεση της Digital World Acquisition Corp, ενώ στην πολιτεία της Γεωργίας ντόπιοι εισαγγελείς ερευνούν την πιθανή, παράτυπη ανάμειξη του στις τοπικές εκλογές του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα