Το πρώτο της εργοστάσιο παραγωγής αιθανόλης από άχυρο ρυζιού και άλλα υπολείμματα φυτών και δέντρων εγκαινίασε την Τετάρτη η Ινδία, στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές πετρελαίου και την επίτευξη του στόχου της για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι το έργο θα συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, η οποία έχει καλυφθεί από νέφος που προκάλεσε η καύση αχύρων τους προηγούμενους χειμώνες.

Η Ινδία, μια από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, έχει θέσει ως στόχο για το 2070 το μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και έχει επιταχύνει τα βήματα για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, ώστε να μειωθούν οι προβλεπόμενες εκπομπές κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους έως το 2030.

Βενζίνη και αιθανόλη

Ο Μόντι δήλωσε ότι η Ινδία, ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεν μπορεί να παραμείνει απομονωμένη από τις διαταραχές στις παγκόσμιες αγορές, προσθέτοντας ότι το εν λόγω έργο θα ενισχύσει τα εισοδήματα των αγροτών.

Ο συνδυασμός της αύξησης των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια ανά βαρέλι και του ισχυρού δολαρίου των ΗΠΑ έχει ασκήσει πίεση στις χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές αργού για την οικονομική τους ανάπτυξη.

Οι ινδικές κρατικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ανακοινώσει σχέδια για 12 εργοστάσια σε διάφορες πολιτείες για την παραγωγή αιθανόλης από γεωργικά απόβλητα.

Η εμπορική παραγωγή από το νέο εργοστάσιο της Indian Oil Corp, αξίας 9 δισεκατομμυρίων ινδικών ρουπιών (114 εκατομμυρίων δολαρίων), θα ξεκινήσει σε τρεις μήνες, δήλωσε ο υπουργός πετρελαίου της Ινδίας Hardeep Singh Puri.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ινδία είναι η τρίτη χώρα μετά τη Βραζιλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που παράγει αιθανόλη από γεωργικά απόβλητα.

Το εργοστάσιο θα παράγει 100 χιλιόλιτρα αιθανόλης την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 100 τόνους. Η Ινδία χρησιμοποιούσε μέχρι τώρα αιθανόλη που παράγεται από ζάχαρη, την οποίαν αναμείγνυε με βενζίνη.

Εξοικονόμηση συναλλάγματος και προστασία του περιβάλλοντος

Η αιθανόλη που θα παράγεται από το νέο εργοστάσιο θα συμβάλει στη μείωση των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 300.000 τόνους, που ισοδυναμεί με την απομάκρυνση σχεδόν 63.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους της Ινδίας ετησίως, δήλωσε ο επικεφαλής των διυλιστηρίων της Indian Oil.

Η Ινδία βασίζεται σε ξένους προμηθευτές πετρελαίου για περίπου το 85% της ζήτησης, αλλά τα τελευταία οκτώ χρόνια έχει αυξήσει το ποσοστό της αιθανόλης στη βενζίνη σε 10,16% από 1,4%.

Η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει το μείγμα αυτό στο 20% μέχρι το 2025/26.

Η ζήτηση βενζίνης στην Ινδία αυξάνεται ραγδαία, καθώς οι κάτοικοι της αχανούς χώρας επιλέγουν να ταξιδεύουν με τα δικά τους οχήματα για να αποφύγουν τον καύσωνα.

Μέσω της ανάμειξης της αιθανόλης με βενζίνη, η Ινδία εκτιμάται πως έχει εξοικονομήσει συναλλαγματικές δαπάνες ύψους 415 δισεκατομμυρίων ρουπιών. Παράλληλα, οι εκπομπές διοξειδίου του έχουν μειωθεί κατά περίπου 2,7 εκατομμύρια τόνους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green