Επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών που περίμεναν πως το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία θα εκτιναχθεί σε νέα επίπεδα ρεκόρ, τον Ιούνιο, λόγω κυρίως του ράλι των ενεργειακών τιμών που κρατά τον πληθωρισμό στα ύψη. Πραγματικά, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έδειξαν πως ο δείκτης σχεδόν τριπλασιάστηκε!

Συγκεκριμένα το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε πάνω από το αναμενόμενο στα 3,46 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, διευρύνοντας το έλλειμμα σε δωδεκάμηνη βάση στα 32,7 δισ. δολάρια, ήτοι πάνω από το 4% του ΑΕΠ. Σε δημοσκόπηση του Reuters προ ημερών οι εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο κυμαίνονταν μεταξύ των 2,35 και 5,2 δισ. δολαρίων, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 3,4 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Η λίρα, οι δημοσκοπήσεις και το “υπερθέαμα” που σχεδιάζει ο Ερντογάν 

Η τουρκική κυβέρνηση είχε ισχυριστεί πως το ισοζύγιο θα «γυρίσει» σε πλεόνασμα με την εφαρμογή του ανορθόδοξου οικονομικού της προγράμματος που στηρίζεται στα πολύ χαμηλά επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός «καλπάζει» για την ώρα ανεξέλεγκτος στο ρεκόρ του 80% και το εθνικό νόμισμα βρίσκεται στα… τάρταρα έχοντας χάσει περίπου το ένα τέταρτο της αξίας του έναντι του δολαρίου μόνο κατά την φετινή χρονιά.

Η υποτιμημένη λίρα

Η λογική των Erdoganomics είναι πως τα φτηνά δάνεια και η αδύναμη λίρα θα βοηθήσουν τον παραγωγικό τομέα της χώρας, αυξάνοντας τις εξαγωγές και ωθώντας ανοδικά τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, για την ώρα τα στοιχεία δείχνουν πως το εμπορικό ισοζύγιο παραμένει ελλειμματικό. Μάλιστα το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε κατά 184,5% τον Ιούνιο, στα 6,43 δισ. δολάρια λόγω της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους.

Για να καλύψει τις… μαύρες τρύπες ο Ερντογάν επιζητά νέες επενδύσεις και ροή κονδυλίων από χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία. Όμως, ειδικά το διπλό παιχνίδι του με την Μόσχα έχουν αρχίσει να προκαλούν έντονο εκνευρισμό στη Δύση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των αποθεμάτων της κατά 3 δισ. δολάρια, που συνιστά μακράν την μεγαλύτερη αύξηση τους τελευταίους έξι μήνες, την οποία το υπουργείο Οικονομικών απέδωσε σε μια σημαντική μεταφορά χρημάτων από ξένη χώρα, χωρίς να την κατονομάσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ