Η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τον αριθμό ερευνών και επιστημονικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας.

Όπως διαπιστώνει η έκθεση, η Κίνα δημοσιεύει πλέον τον μεγαλύτερο αριθμό επιστημονικών ερευνητικών εργασιών ετησίως, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Τα στοιχεία βασίστηκαν σε ετήσιους μέσους όρους μεταξύ 2018 και 2020 και προέρχονται από δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από την εταιρεία ανάλυσης Clarivate.

Παράλληλα, τονίζεται πως οι κινεζικές έρευνες αποτελούσαν το 27,2% των εγγράφων που αναφέρονται πιο συχνά στον κόσμο. Ο αριθμός των αναφορών που λαμβάνει μια ερευνητική εργασία είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται συνήθως στον ακαδημαϊκό χώρο. Όσες περισσότερες φορές αναφέρεται μια μελέτη σε επόμενες εργασίες από άλλους ερευνητές, τόσο μεγαλύτερη είναι η «επίδρασή της».

Διαβάστε επίσης: Η Ουάσιγκτον μπροστά στην κινεζική πρόκληση

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 24,9% των ερευνητικών μελετών με τις περισσότερες αναφορές, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν τρίτο με 5,5%.

Ξεπέρασε ακόμα και τις ΗΠΑ

Η Κίνα δημοσιεύει κατά μέσο όρο 407.181 επιστημονικές εργασίες ετησίως, ξεπερνώντας τις 293.434 μελέτες σε περιοδικά των ΗΠΑ και αντιπροσωπεύοντας το 23,4% της παγκόσμιας ερευνητικής παραγωγής, σύμφωνα με την έκθεση.

Όσον αφορά τους τομείς, η Κίνα είχε την πρωτοκαθεδρία στην επιστήμη των υλικών, τη χημεία, τη μηχανική και τα μαθηματικά, ενώ οι Αμερικανοί ερευνητές ήταν πιο παραγωγικοί στην έρευνα στην κλινική ιατρική, τις βασικές βιοεπιστήμες και τη φυσική.

Ερευνες «υψηλού αντίκτυπου»

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες που δημοσίευσαν τα στοιχεία, η Κίνα βρίσκεται και στην κορυφή των ερευνών «υψηλού αντίκτυπου», οι οποίες περιλαμβάνουν εργασίες με τις περισσότερες παραπομπές από το 99% της παγκόσμιας έρευνας και είναι «έργα που θεωρούνται ότι ανήκουν στην κατηγορία των νικητών του βραβείου Νόμπελ, της κορυφαίας αιχμής της επιστήμης». Οι ΗΠΑ είχαν την τάση να κατατάσσουν το έργο της Κίνας ως χαμηλότερης ποιότητας, αλλά αυτό φαίνεται να έχει αλλάξει.

«Η Κίνα είναι μία από τις κορυφαίες χώρες στον κόσμο όσον αφορά τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των επιστημονικών εργασιών», δήλωσε ο Shinichi Kuroki του Ιαπωνικού Οργανισμού Επιστήμης και Τεχνολογίας. «Για να γίνει ο πραγματικός παγκόσμιος ηγέτης, θα πρέπει να συνεχίσει να παράγει διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να δαπανούν περισσότερα για έρευνα και ανάπτυξη στον εταιρικό και πανεπιστημιακό τομέα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, όμως η Κίνα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό ερευνητών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα