Τεράστια αναμένεται να είναι η καταστροφή στην γεωργική παραγωγή της Βρετανίας από την εκτεταμένη ξηρασία που επικρατεί στη χώρα (όπως και σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης) και η οποία υποχρέωσε σήμερα την κυβέρνηση να θέσει επίσημα 8 από τις 14 περιφέρειες στη νότια, κεντρική και ανατολική Αγγλία σε κατάσταση ξηρασίας.

Δημοσίευμα του Guardian που επικαλείται στοιχεία από την έκτακτη συνάντηση του National Drought Group κάνει λόγο για ανυπολόγιστη καταστροφή από την ξηρασία που μπορεί να φτάσει έως και το 50% της παραγωγής σε αρκετά αγροτικά προϊόντα, καθώς οι εταιρείες ύδρευσης δεν δίνουν για την ώρα έμφαση στην ασφάλεια της παραγωγή τροφίμων.

Διαβάστε επίσης: Νέα πληγή για τις ευρωπαϊκές οικονομίες η “εξαφάνιση” των ποταμών

Μεταξύ άλλων απειλείται η μισή παραγωγή πατάτας καθώς οι περισσότερες καλλιέργειες εντοπίζονται στην καρδιά της πιο ξηρής περιοχής, τα σιτηρά, αλλά και το καλαμπόκι που κανονικά θεωρείται και πιο ανθεκτικό στην ξηρασία. Επίσης υπολογίζονται απώλειες ύψους από 10% έως και 50% της παραγωγής σε καρότα, κρεμμύδια, μήλα, ζαχαρότευτλα και λυκίσκο.

Σε πτώση βρίσκεται ήδη και η παραγωγή γαλακτοκομικών σε εθνικό επίπεδο με τα νούμερα να αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της έλλειψης τροφής για τα βοοειδή, καθώς τα πάλαι ποτέ πράσινα αγγλικά λιβάδια έχουν ξεραθεί.

Για τον ίδιο λόγο εκτιμάται πως πιθανότατα πολλοί κτηνοτρόφοι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε σφαγή ζώων και μάλιστα με μικρότερο βάρος από αυτό που είχαν υπολογίσει (άρα να ζημιωθούν οικονομικά), καθώς δεν θα μπορούν να τα ταΐσουν το χειμώνα.

Στο συμβούλιο της ομάδας επισημάνθηκε πως οι εναλλακτικές επιλογές ύδρευσης έχουν εξαντληθεί, ενώ τα αποθέματα μειώνονται με ταχύτατο ρυθμό.

Οι αγροτικοί σύνδεσμοι ζητούν από τις εταιρείες ύδρευσης να βάλουν σε προτεραιότητα και την παραγωγή τροφίμων, όμως για την ώρα οι εκκλήσεις τους δεν έχουν εισακουστεί. Καταγγέλλουν δε, πως οι αρχές ήταν απροετοίμαστες, παρά το γεγονός πως οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του καλοκαιριού. Μάλιστα ο Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός μήνας στη χώρα από το 1935!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή