Το Emotet παραμένει το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό, παρά την κατά 50% μείωση της παγκόσμιας επίδρασής του σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Check Point Research στο τελευταίο Global Threat Index για τον Ιούλιο του 2022.

Σε συνέχεια της κορύφωσης του παγκόσμιου αντίκτυπου που παρουσίασε τον περασμένο μήνα, το Emotet έχει επιστρέψει στα προηγούμενα νούμερα του παγκοσμίως και παραμένει το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό.

Ενδεχομένως η κορύφωση να έληξε λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, όπως είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, ανακαλύπτονται συνεχώς νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις στις δυνατότητες του, όπως η δυνατότητα κλοπής πιστωτικών καρτών που αναπτύχθηκε πρόσφατα και οι προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν στα συστήματα διάδοσής του.

Τον Ιούλιο το Snake Keylogger, ένα πρόγραμμα κλοπής διαπιστευτηρίων, έπεσε από την τρίτη στην όγδοη θέση. Τον Ιούνιο, το Snake Keylogger διαδιδόταν μέσω κακόβουλων εγγράφων του Word, οπότε η πτώση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη επιβεβαίωση της Microsoft, ότι θα μπλοκάρει τις μακροεντολές από προεπιλογή.

Αντικαταστάτης του στην τρίτη θέση είναι το XMRig, ένα λογισμικό CPU ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Η άνοδος αυτή επικυρώνει την άποψη πως οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν ως βασικό στόχο τα χρήματα, παρά τα όποια ανώτερα κίνητρα μπορεί να ισχυρίζονται όπως ο χακτιβισμός.

Το Malibot, το οποίο ήταν νέα είσοδος στη λίστα τον περασμένο μήνα, παραμένει ως απειλή για τους χρήστες του mobile banking, καθώς εξακολουθεί να είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά παγκοσμίως.

Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι αυτό το μήνα το ” Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” είναι η πιο συχνά εκμεταλλευόμενη ευπάθεια, επηρεάζοντας το 42% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη στενά από την “Apache Log4j Remote Code Execution” με αντίκτυπο 41%. Η “Web Servers Malicious URL Directory Traversal” παρέμεινε στην τρίτη θέση, με παγκόσμιο αντίκτυπο 39%.

Οι κλάδοι με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως

Ο κλάδος εκπαίδευση/έρευνα εξακολουθεί να δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, ακολουθούμενος από τον κυβερνητικό/στρατιωτικό και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου/ Managed Service Providers (ISP/MSP).

Τα κύρια κακόβουλα προγράμματα για κινητά

Το AlienBot είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά, ακολουθούμενο από τα Anubis και MaliBot.

  1. Η οικογένεια κακόβουλου λογισμικού AlienBot είναι ένα Malware-as-a-Service (MaaS) για συσκευές Android που επιτρέπει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα, ως πρώτο βήμα, να εισάγει κακόβουλο κώδικα σε νόμιμες οικονομικές εφαρμογές. Ο επιτιθέμενος αποκτά πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και τελικά ελέγχει πλήρως τη συσκευή τους.
  2. Το Anubis είναι ένα τραπεζικό Trojan σχεδιασμένο για κινητά τηλέφωνα Android. Από τότε που εντοπίστηκε αρχικά, έχει αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες, όπως λειτουργία Remote Access Trojan (RAT), keylogger, δυνατότητες καταγραφής ήχου και διάφορα ransomware χαρακτηριστικά. Έχει εντοπιστεί σε εκατοντάδες διαφορετικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Google Store.
  3. Το Malibot είναι ένα κακόβουλο λογισμικό Android infostealer που έχει εντοπιστεί να στοχεύει χρήστες στην Ισπανία και την Ιταλία. Ο infostealer μεταμφιέζεται ως εφαρμογές εξόρυξης κρυπτογράφησης με διαφορετικά ονόματα και επικεντρώνεται στην κλοπή οικονομικών πληροφοριών, πορτοφολιών κρυπτογράφησης και περισσότερων προσωπικών δεδομένων.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί