Το Emotet παραμένει το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό, παρά την κατά 50% μείωση της παγκόσμιας επίδρασής του σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Check Point Research στο τελευταίο Global Threat Index για τον Ιούλιο του 2022.
Σε συνέχεια της κορύφωσης του παγκόσμιου αντίκτυπου που παρουσίασε τον περασμένο μήνα, το Emotet έχει επιστρέψει στα προηγούμενα νούμερα του παγκοσμίως και παραμένει το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό.
Ενδεχομένως η κορύφωση να έληξε λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, όπως είχε παρατηρηθεί και στο παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά, ανακαλύπτονται συνεχώς νέα χαρακτηριστικά και βελτιώσεις στις δυνατότητες του, όπως η δυνατότητα κλοπής πιστωτικών καρτών που αναπτύχθηκε πρόσφατα και οι προσαρμογές που πραγματοποιήθηκαν στα συστήματα διάδοσής του.
Τον Ιούλιο το Snake Keylogger, ένα πρόγραμμα κλοπής διαπιστευτηρίων, έπεσε από την τρίτη στην όγδοη θέση. Τον Ιούνιο, το Snake Keylogger διαδιδόταν μέσω κακόβουλων εγγράφων του Word, οπότε η πτώση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται εν μέρει στην πρόσφατη επιβεβαίωση της Microsoft, ότι θα μπλοκάρει τις μακροεντολές από προεπιλογή.
Αντικαταστάτης του στην τρίτη θέση είναι το XMRig, ένα λογισμικό CPU ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Η άνοδος αυτή επικυρώνει την άποψη πως οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν ως βασικό στόχο τα χρήματα, παρά τα όποια ανώτερα κίνητρα μπορεί να ισχυρίζονται όπως ο χακτιβισμός.
Το Malibot, το οποίο ήταν νέα είσοδος στη λίστα τον περασμένο μήνα, παραμένει ως απειλή για τους χρήστες του mobile banking, καθώς εξακολουθεί να είναι το τρίτο πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά παγκοσμίως.
Η CPR αποκάλυψε επίσης ότι αυτό το μήνα το ” Web Server Exposed Git Repository Information Disclosure” είναι η πιο συχνά εκμεταλλευόμενη ευπάθεια, επηρεάζοντας το 42% των οργανισμών παγκοσμίως, ακολουθούμενη στενά από την “Apache Log4j Remote Code Execution” με αντίκτυπο 41%. Η “Web Servers Malicious URL Directory Traversal” παρέμεινε στην τρίτη θέση, με παγκόσμιο αντίκτυπο 39%.
Οι κλάδοι με τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως
Ο κλάδος εκπαίδευση/έρευνα εξακολουθεί να δέχεται τις περισσότερες επιθέσεις παγκοσμίως, ακολουθούμενος από τον κυβερνητικό/στρατιωτικό και τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου/ Managed Service Providers (ISP/MSP).
Τα κύρια κακόβουλα προγράμματα για κινητά
Το AlienBot είναι το πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για κινητά, ακολουθούμενο από τα Anubis και MaliBot.
- Η οικογένεια κακόβουλου λογισμικού AlienBot είναι ένα Malware-as-a-Service (MaaS) για συσκευές Android που επιτρέπει σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα, ως πρώτο βήμα, να εισάγει κακόβουλο κώδικα σε νόμιμες οικονομικές εφαρμογές. Ο επιτιθέμενος αποκτά πρόσβαση στους λογαριασμούς των θυμάτων και τελικά ελέγχει πλήρως τη συσκευή τους.
- Το Anubis είναι ένα τραπεζικό Trojan σχεδιασμένο για κινητά τηλέφωνα Android. Από τότε που εντοπίστηκε αρχικά, έχει αποκτήσει πρόσθετες λειτουργίες, όπως λειτουργία Remote Access Trojan (RAT), keylogger, δυνατότητες καταγραφής ήχου και διάφορα ransomware χαρακτηριστικά. Έχει εντοπιστεί σε εκατοντάδες διαφορετικές εφαρμογές που είναι διαθέσιμες στο Google Store.
- Το Malibot είναι ένα κακόβουλο λογισμικό Android infostealer που έχει εντοπιστεί να στοχεύει χρήστες στην Ισπανία και την Ιταλία. Ο infostealer μεταμφιέζεται ως εφαρμογές εξόρυξης κρυπτογράφησης με διαφορετικά ονόματα και επικεντρώνεται στην κλοπή οικονομικών πληροφοριών, πορτοφολιών κρυπτογράφησης και περισσότερων προσωπικών δεδομένων.
Latest News
Η Google φέρνει στα ελληνικά σχολεία το “Experience AI”
Η Google και το Raspberry Pi Foundation παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη και ενδυνάμωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για ένα μέλλον καθοδηγούμενο από την Τεχνητή Νοημοσύνη
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Πώς θα χτιστεί ο «Φάρος» του ελληνικού AI - Ο ρόλος του Υπερταμείου
Το έργο για τον «Φάρο» συνδέεται με την κατασκευή του εθνικού υπερυπολογιστή «Δαίδαλου» - Θα δημιουργηθεί θυγατρική που θα αναλάβει τη διαχείρισή του
Αποκαλυπτήρια για το «αλάνθαστο» κβαντικό μικροτσίπ της Google
Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, η Google είπε ότι βρήκε έναν τρόπο να συνδυάζει τα Qubits του τσιπ Willow, έτσι ώστε τα ποσοστά σφαλμάτων να μειώνονται καθώς αυξάνεται ο αριθμός των Qubits
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Πόση τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούν οι Έλληνες - Τι δείχνει έρευνα της Focus Bari
Στην έρευνα της Focus Bari αναλύονται οι ευκαιρίες, οι κίνδυνοι αλλά και οι μεγάλες προσδοκίες
Αυτές είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά online απάτης - Η θέση της Ελλάδας
Η έρευνα βασίζεται σε ένα σύνολο δεδομένων που περιλαμβάνει πάνω από 30.000 γνωστές απατηλές οντότητες, αναλύοντας τα μοτίβα αναζήτησης της Google σε περιεχόμενο της BrokerChooser σε 56 γλώσσες
Τι είναι η αβοκέτα... και οι υπόλοιπες κορυφαίες αναζητήσεις στην Google των Ελλήνων
Στις πιο δημοφιλείς αναζητήσεις των Ελλήνων στη μηχανή αναζήτησης της Google περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πρόσωπα μέχρι αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών Google και Meta για «μυστικές διαφημίσεις»
Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν πληροφορίες για συνεργασία που παρακάμπτει τους κανόνες του γίγαντα αναζήτησης για ανηλίκους
Τα ρομποταξί της Tesla θα κινούνται με ανθρώπινο τηλεχειρισμό
Η Tesla σκοπεύει να ξεκινήσει την υπηρεσία ρομποταξί με έναν εταιρικό στόλο που υποστηρίζεται από εξ αποστάσεως τηλεχειρισμό