Η μερική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου ασκεί ήδη πίεση στην οικονομία της Γερμανίας, αναφέρει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείου.

Οι αναλυτές του Ταμείου υπενθυμίζουν ότι τον Ιούλιο, υπολόγιζαν ότι η πλήρης διακοπή των υπόλοιπων (40%) των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου θα μείωνε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά σχεδόν 3% το επόμενο έτος και θα αύξανε σημαντικά τον πληθωρισμό. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερα εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος.

Όπως και άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία συμφώνησε να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023, για να αποφευχθούν οι ελλείψεις φυσικού αερίου και οι σπειροειδείς τιμές. Η χώρα βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Διαβάστε επίσης – «Φουλάρουν» οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη- Ξεπερνά το 72% η πληρότητα

Το ΔΝΤ αναφέρει ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε ήδη κατά περίπου 17% τον Μάιο, 8% τον Ιούνιο και 15% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τους μέσους όρους των τελευταίων πέντε ετών.

Τι βοήθησε;

Τι προκάλεσε αυτή την πτώση στην κατανάλωση φυσικού αερίου; Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η θερμοκρασία είναι απίθανο να είναι η κύρια εξήγηση. Ο αριθμός των ημερών που απαιτείται θέρμανση, ένα τυπικό μέτρο για την πρόβλεψη της ζήτησης αερίου με βάση τον αριθμό των κρύων ημερών, ήταν παρόμοιος τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με τους ίδιους μήνες των προηγούμενων ετών.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κοστίσει πάνω από 260 δισ. ευρώ

Αυξανόμενο κόστος

Αντίθετα, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας φαίνεται ότι έκανε τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν φυσικό αέριο. Οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν ιδιαίτερα σοβαρές περικοπές. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο των πρηγουμένων πέντε ετών, οι τιμές του φυσικού αερίου για τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 267%, γεγονός που είναι πιθανό να οφείλεται στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες, για παράδειγμα, λένε ότι ήδη μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου μεταβαίνοντας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενώ η εξοικονόμηση αερίου συμβάλλει στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας πριν από το χειμώνα, συνοδεύεται από βραχυπρόθεσμο κόστος: η δραστηριότητα κατασκευής και υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε δύο χρόνια, σύμφωνα με έρευνες των υπευθύνων αγορών. Το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας σε 1,2 τοις εκατό το 2022 και 0,8 τοις εκατό το 2023, εξαιτίας κυρίως του υψηλότερους ενεργειακού κόστους.

Τι θα μπορούσε να βοηθήσει περαιτέρω

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, μέχρι στιγμής, τα νοικοκυριά έχει συνεισφέρει πολύ λίγο στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, επειδή τα περισσότερα έχουν συμβόλαια με προμηθευτές που καθορίζουν την τιμή του φυσικού αερίου για περίπου ένα χρόνο — αν και αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Ως μέρος ενός πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στις 4 Αυγούστου μια προσωρινή εισφορά που θα ενθαρρύνει την εξοικονόμηση φυσικού αερίου αυξάνοντας τις τιμές που πληρώνουν τα νοικοκυριά (και οι επιχειρήσεις) από τον Οκτώβριο. Η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει την πρόθεση να συνοδεύσει την εισφορά με πρόσθετη ελάφρυνση στα νοικοκυριά, η οποία θα έπρεπε ιδανικά να λάβει τη μορφή στοχευμένης εισοδηματικής στήριξης .

Η υψηλότερη εξοικονόμηση φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την πίεση για εξοικονόμηση αερίου. Με τη σειρά του, αυτός ο επιμερισμός του βάρους θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ύφεσης. Για να εξοικονομήσει ακόμη περισσότερο φυσικό αέριο, όπως εξηγεί το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεση προσωπικού και στο blog του, η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποζημιώσει τους χρήστες για τη μείωση της κατανάλωσης αερίου και να δημιουργήσει προγράμματα ανταλλαγής θερμαντικών αερίων με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή