Πτωτικά κινούνται για τρίτη ημέρα οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, καθώς τα αποθέματα που διατηρούνται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη, έχουν ξεπεράσει τα συνήθη επίπεδα της εποχή, και μάλιστα πλησιάζουν τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας.

Το αέριο αναφοράς υποχώρησε έως και 2,5% την Τρίτη, και διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και μια εβδομάδα. Ειδικότερα, το ολλανδικό φυσικό αέριο κινείται στο πεδίο των 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

To θρίλερ με τον NordStream

Η Ευρώπη σπεύδει να αναπληρώσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου, ώστε να διαχειριστεί τυχόν κινδύνους που συνδέονται με τις προμήθειες από τη Ρωσία. Και προκειμένου να πετύχει αυτόν τον στόχο έχει εισαγάγει πολύ περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από το συνηθισμένο.

Διαβάστε επίσης – Φυσικό αέριο: Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών της χώρας μας αφορά πλέον LNG – Χαμηλή η ρωσική εξάρτηση

Οι ρωσικές ροές μέσω του Nord Stream, του κύριου αγωγού φυσικού αερίου προς την ήπειρο, είναι γενικά σταθερές στο 20% περίπου της χωρητικότητας της σύνδεσης από τα τέλη Ιουλίου. Η ρωσική Gazprom επικαλείται ζητήματα σχετικά με τη συντήρηση της τουρμπίνας.

Διαβάστε επίσης – Siemens: Η Ρωσία δεν έχει δικαιολογίες να μην δέχεται την τουρμπίνα

Φουλάρουν οι αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 72% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα.

Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.

Η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασιλείο είναι οι μόνες χώρες που έχουν γεμίσει όλες τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους στο 100% και ακολουθεί η Πολωνία με 99% και η Σουηδία με λίγο πάνω από το 90%.

Ωστόσο, η Γερμανία, μια χώρα με υψηλή κατανάλωση φυσικού αερίου, έχει πληρότητα αποθήκευσης 72,64% στις αποθήκες της. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πληρότητα στη Ουκρανία, μόλις ξεπερνά  το 24%.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια και ενεργειακό «γεμίζουν» με αβεβαιότητα τους πολίτες

Ο στόχος του 80%

Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.

Η επίτευξη αυτών των στόχων δεν θα είναι φθηνή, καθώς οι υψηλές τιμές σημαίνουν ότι η ποσότητα φυσικού αερίου που πρέπει να αγοραστεί θα κοστίσει περίπου 4 φορές περισσότερο από το ποσό που θα κόστιζε πέρυσι τέτοια εποχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια