Δύο ακόμη πλοία απέπλευσαν σήμερα από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των πλοίων που έχουν αποπλεύσει από τη χώρα σε 16.

Το πλοίο Fulmar S με σημαία από τα νησιά Μπαρμπάντος απέπλευσε από το λιμάνι Τσορνομόρσκ μεταφέροντας 12.000 τόνους καλαμποκιού στην επαρχία της Αλεξανδρέττας που βρίσκεται στα νότια της Τουρκίας. Το δεύτερο πλοίο, Thoe, με σημαία από τα Νησιά Μάρσαλ απέπλευσε από το ίδιο λιμάνι με προορισμό τη Ραιδεστό της Τουρκίας, μεταφέροντας 3.000 τόνους ηλιόσπορων.

Διαβάστε επίσης – Financial Times: Η Ουκρανία θέλει η συμφωνία για τα σιτηρά να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα

Η ίδια ανακοίνωση πρόσθεσε ότι ένα άλλο άδειο πλοίο θα αποπλεύσει από την Τουρκία για την Ουκρανία σήμερα, προκειμένου να μεταφέρει ποσότητες σιτηρών.

Διαβάστε επίσης: Σιτηρά: Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών έφτασε στον προορισμό του, αλλά ο αγοραστής δεν το δέχεται πια

Το υπουργείο Μεταφορών της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι 16 πλοία που μετέφεραν 450.000 τόνους αγροτικών προϊόντων έχουν αποπλεύσει από ουκρανικά λιμάνια από τις αρχές Αυγούστου, στο πλαίσιο της συμφωνίας που εγγυάται την ασφαλή ναυσιπλοΐα τους.

Η συμφωνία

Βάσει της συμφωνίας αυτής, την οποία υπέγραψαν η Ουκρανία, η Ρωσία, η Τουρκία και ο ΟΗΕ τον Ιούλιο, επετράπη η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, μετά από την αναστολή τους για πέντε μήνες εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία ελπίζει να αυξήσει τις εξαγωγές της μέσω θαλάσσης ξεπερνώντας τα 3 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αλλά και άλλων αγροτικών προϊόντων μηνιαίως, στο άμεσο μέλλον.

Οι συντεταγμένες

Σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters, η συμφωνία για την επανεκκίνηση των εξαγωγών της Ουκρανίας επιβλέπεται από ένα Κοινό Κέντρο Συντονισμού (ΚΣΣ) στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αποτελείται από Τούρκους, Ρώσους και Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και στελέχη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες που συμφωνήθηκαν, το ΚΚΣ θα παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σχεδιαζόμενη πορεία των πλοίων μέσω του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Οι συντεταγμένες θα κοινοποιούνται στη Ρωσία, την Ουκρανία και τον τουρκικό στρατό για την αποφυγή οποιουδήποτε επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Πέντε φορτηγά πλοία με σιτηρά είναι έτοιμα να αποπλεύσουν

Απόσταση ασφαλείας 10 ν.μ.

«Κανένα στρατιωτικό σκάφος, αεροσκάφος ή UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) δεν θα πλησιάζει σε απόσταση μικρότερη των 10 ναυτικών μιλίων ένα εμπορικό πλοίο που διέρχεται από τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, εξαιρουμένων των χωρικών υδάτων της Ουκρανίας», αναφέρεται στη συμφωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ευρωπαϊκή Ένωση: Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση
Διεθνή |

Πιέσεις στη Γερμανία για κοινό δανεισμό στην ΕΕ ως ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση

Στην άτυπη συνάντησή τους την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να ζητήσουν από την Κομισιόν να επεξεργαστεί πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου