Σήμα κινδύνου για την ποτάμια ναυσιπλοΐα εκπέμπουν οι γερμανικές αρχές, εξαιτίας της πτώσης της στάθμης του νερού στον Ρήνο.

Η ξηρασία έχει οδηγήσει ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ευρώπης, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας της Γερμανίας, σε ιστορικό χαμηλό, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που λένε ότι ο Ρήνος απειλείται με ολικό αφανισμό.

Ρέοντας από τις ελβετικές Άλπεις στη Βόρεια Θάλασσα μέσω των γερμανικών εδαφών, ο ποταμός είναι μια σημαντική διαδρομή για σιτηρά, χημικά και άνθρακα, και πλέον φορτηγίδες μπορούν να φορτώσουν μόνο το 30-40% της χωρητικότητάς τους, διαφορετικά κινδυνεύουν να προσαράξουν.

Διαβάστε επίσης: Η ξηρασία «στεγνώνει» τον ποταμό Ρήνο

Σε ορισμένα σημεία ο Ρήνος είναι τόσο ρηχός που σκάφη βρίσκονται ελλιμενισμένα πολύ κάτω από τις αποβάθρες όπου περπατούν οι άνθρωποι.

Πρόκληση

Μιλώντας στο Reuters ο καπετάνιος της φορτηγίδας «Servia» Peter Claereboets τόνισε πως «για εμάς η πρόκληση είναι να ξεπεράσουμε τα ρηχά σημεία χωρίς να αγγίξουμε, χωρίς να καταστρέψουμε το πλοίο».

«Λόγω της χαμηλής στάθμης των νερών, η διαδρομή στενεύει και στην πραγματικότητα αρχίζουμε να ταξιδεύουμε σαν τρένα, σε πομπή», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα σκάφη με μεγαλύτερο βύθισμα σταμάτησαν τελείως να πλέουν, ενώ άλλα που δεν πρόλαβαν να βγουν στα βαθιά βρέθηκαν να στέκονται στην αποστραγγισμένη άμμο.

Εκτός από τη Γερμανία, σε συναγερμό έχει τεθεί η Ιταλία και η Γαλλία λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green