Σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα αυξήθηκε ο πληθωρισμός στο Ισραήλ τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε σε 5,2% έναντι 4,4% τον Ιούνιο. Η δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών προέβλεπε ρυθμό πληθωρισμού 4,6%. Ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1,1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, καθοδηγούμενος από την άνοδο των τιμών στις μεταφορές, στα ενοίκια κατοικιών και τα φρέσκα φρούτα, ανέφερε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία.

Η Τράπεζα του Ισραήλ συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα και αναμένεται  να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλη μισή μονάδα στο 1,75% μετά από αντίστοιχη κίνηση πριν από ένα μήνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αυξήσει το επιτόκιο από 0,1% τον Απρίλιο ενώ αναμένεται να φτάσουν κοντά στο 3% μέχρι το επόμενο έτος σε μια προσπάθεια να πατάξουν τον πληθωρισμό.

Διαβάστε επίσης : Ισραήλ: Αναμένει ρεκόρ εξαγωγών το 2022

Απέδωσαν μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, στην άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και άλλων βασικών εμπορευμάτων, στο ασθενέστερο σέκελ, καθώς και στην αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση και στην οικονομία πλήρους απασχόλησης με μισθολογικές πιέσεις στους περισσότερους κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Το ποσοστό των ανέργων αυξήθηκε στο 3,7% τον Ιούλιο από 3,4% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Δευτέρας.

Ο πληθωρισμός στο Ισραήλ εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τα ποσοστά του 8,5% και του 8,9% στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ευρω-μπλοκ, αντίστοιχα, αλλά με τις τιμές να αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και την οργή των Ισραηλινών να αυξάνεται, το ζήτημα του κόστους ζωής έχει γίνει κύριο θέμα για τους υποψηφίους που συμμετέχουν στις γενικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου.

Έρευνα του Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ έδειξε ότι το 44% των Ισραηλινών πιστεύει ότι οι πλατφόρμες των κομμάτων για οικονομικά θέματα και τα σχέδιά τους για τη μείωση του υψηλού κόστους ζωής είναι σήμερα ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας για να αποφασίσουν ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή