Σχεδόν έξι μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και εκδιώχθηκε από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προχωρά στη δημιουργία ενός δικού της συστήματος… δύο ταχυτήτων που διαχωρίζει φίλους και εχθρούς. Στο πλαίσιο αυτού από σήμερα το Χρηματιστήριο της Μόσχας επιτρέπει τις συναλλαγές ομολόγων σε επενδυτές από φιλικές χώρες, δηλαδή από χώρες που δεν έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δίδοντας ουσιαστικά τέλος στο κλείσιμο της ρωσικής χρηματιστηριακής αγοράς με τρόπο που εμπόδιζε την έξοδο χρημάτων από τη χώρα.

Η απόφαση εντάσσεται στο σχέδιο που έχει καταρτίσει η κεντρική τράπεζα της χώρας για την σταδιακή άρση όλων των περιορισμών που ίσχυσαν μετά την έναρξη του πολέμου και την προέλκυση νέων κεφαλαίων σε τοπικό επίπεδο, καθώς το ρούβλι έχει ενισχυθεί και η εγχώρια αγορά έχει σταθεροποιηθεί. Όμως, η Μόσχα θέλει σαφώς να τιμωρήσει όσους της γύρισαν την πλάτη και να επιβραβεύσει όσους την υποστήριξαν κόντρα στην δυτική κατακραυγή Έτσι, οι επενδυτές και οι μέτοχοι από «μη φιλικές χώρες» θα εξακολουθούν να υπόκεινται στους περιορισμούς που κρατούν τα χρήματα και τις επενδύσεις τους «εγκλωβισμένες».

Διαβάστε επίσης: Wall Street: Άρχισε το trading σε ρωσικά ομόλογα

Πάντως, οι επενδυτές από μη φιλικές χώρες, όπως κυρίως οι χώρες της Ε.Ε., ο Καναδάς και η Ιαπωνία, αναλογούν περίπου στο 90% του συνολικού χαρτοφυλακίου ξένων επενδύσεων στη ρωσική αγορά.

Αντιστοίχως οι ξένοι από μη φιλικές χώρες υπολογίζουν πως πέρυσι κατείχαν μόλις το 5% με 10% των ξένων συμμετοχών OFZ.

«Αρχικά ήταν αναγκαίο να εφαρμοστεί ένα είδος capital controls για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αλλά τώρα (για τους Ρώσους) είναι περισσότερο ζήτημα αρχής να μην χαλαρώσουν τους περιορισμούς, ενώ υπόκειται σε άνευ προηγουμένου κυρώσεις από τη Δύση» εξηγεί ο Κρίστοφερ Γκράνβιλ, της TS Lombard.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το Κρεμλίνο επιλέγει να υιοθετήσει αποφάσεις δύο ταχυτήτων. Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση απαγόρευσε σε ξένες τράπεζες και ενεργειακές να αποχωρήσουν από τις δραστηριότητες τους στη χώρα και όποιες επέλεξαν να το κάνουν είδαν τα περιουσιακά τους στοιχεία να τίθενται υπό ρωσικό έλεγχο.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας ξεκίνησε να επενδύσει σε νομίσματα φιλικών κρατών, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, ενώ στον ενεργειακό κλάδο είδαμε πως προ ημερών η «φίλη» Ουγγαρία κατάφερε να αποσπάσει το «ναι» της Gazprom στην αύξηση της ροής φυσικού αερίου προς τη χώρα, σε ένα διάστημα που οι ροές προς την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει στο… ναδίρ με διάφορα προσχήματα.

Στο σχέδιο της κεντρικής τράπεζας υπάρχουν επίσης προτάσεις που αφορούν στο να αποθαρρυνθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν «τοξικά» νομίσματα. Για παράδειγμα, οι κρατικά ελεγχόμενες εταιρείες θα υποχρεωθούν να μετατρέψουν τα ξένα συναλλαγματικά τους αποθέματα σε νομίσματα φιλικών χωρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως